Líbia

El règim libi atura l'ofensiva sobre Bengasi però assegura que la resolució de l'ONU portarà a la guerra civil

La decisió de les Nacions Unides provoca un esclat d'alegria entre els rebels libis i un canvi en la mentalitat del règim. La decisió ha frenat l'ambició de Moammar al-Gaddafi de conquerir Bengasi. La diplomàcia líbia es mostra disposada a negociar un alto el foc, però reclama un interlocutor. El viceministre d'Afers Estrangers, Khaled Kaaim, ha acusat les potències estrangeres de voler desestabilitzar i dividir el país.

Actualitzat
Quan la dictadura líbia ja estava a punt de cantar victòria sobre la revolta, ha frenat l'ofensiva i ara es mostra disposada a negociar un alto el foc. El règim està disposat ara a deixar pas a al diplomàcia, però puntualitza que necessita un interlocutor precís.

La resolució de les Nacions Unides autoritza l'ús de la força per defensar els civils, i augmentant les sancions i l'embargament d'armes a Gaddafi, ha tingut efecte.

Tot i aquest canvi de discurs, el règim libi es manté desafiant. Assegura que la decisió de les Nacions Unides atiarà la guerra civil i amenaça la unitat i l'estabilitat del país. El viceministre d'Afers Estrangers libi, Khaled Kaaim, ha dit que el govern garanteix la protecció dels civils i ha rebutjat l'actitud agressiva que es desprèn del text de l'ONU.

L'abans i el després de la resolució

El to de Kaaim ha estat dur, però ni de bon tros al nivell de les intervencions anteriors del líder Gaddafi. De fet, hores abans de la resolució, el mateix dictador havia anunciant una ofensiva final contra Bengasi, la capital rebel.

El líder libi, Moammar al-Gaddafi, havia amenaçat en un discurs d'àudio difós per la televisió estatal amb "grans bombardejos" si els rebels no es rendeixen. "Aquestes són les últimes hores d'aquesta tragèdia, arribarem aquesta nit i no tindrem compassió".

L'estratègia desconcertant l'ha exemplificada la CNN, que més tard ha informat -citant el fill de Gaddafi- que canviava de tàctica i no atacaria el feu insurgent per motius humanitaris, i mantindria les forces armades als afores de la ciutat.

A l'interior l'oposició ha celebrat al carrer fins ben entrada la matinada el rescat internacional en l'últim sospir, quan ja es veien vençuts. Milers d'opositors han sortit als carrers de Bengasi per mostrar l'eufòria per aquesta decisió, que els augura un tomb en la crisi.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut