Brussel·les

Grècia posa en entredit l'autoritat de la troica, només defensada per Alemanya

En el seu pla de canviar l'estructura de la troica, Tsipras ha viatjat a Xipre i aquest dimarts ho farà a Roma

Actualitzat

El qüestionament de la troica ha estat una de les primeres conseqüències de l'ascens al poder de Syriza. El nou govern grec no la reconeix com a interlocutor vàlid per renegociar el seu deute. Formada per la Comissió Europea, el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI), la troica és objecte de moltes crítiques, mentre que poques veus la defensen.

Precisament, un dels objectius del programa de la Comissió Europa és substituir la troica per un mecanisme més democràtic, un canvi que Atenes podria accelerar. Tot i això, i malgrat les pressions gregues, la CE no vol especular i esperarà a tenir informació directa d'Alexis Tsipras, que viatjarà en breu a Brussel·les per reunir-se amb el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, i aclarir les intencions del seu executiu.  

Pocs dies després d'assumir el poder, Alexis Tsipras i el seu ministre de Finances, Iannis Varufakis, han iniciat una gira per Europa. La primera parada de Tsirpas ha estat l'illa mediterrània de Xipre, des d'on ha reiterat la necessitat d'una negociació directa entre Atenes i els seus socis de la Unió Europea, a més del Fons Monetari Internacional. Tsipras s'ha guanyat un aliat ja que el president de Xipre, Nikos Anastasiadis, ha coincidit en la necessitat de canviar l'estructura de la troica. La següent parada és, aquest dimarts, Roma, on Tsipras es reunirà amb el primer ministre italià, Matteo Renzi.

De la seva banda, Varufakis s'ha trobat aquest dilluns amb el ministre britànic de Finances a Londres. George Osborne considera que els desacords entre Grècia i la zona euro representen l'amenaça més gran per a l'economia mundial i també per a la Gran Bretanya. Osborne ha demanat al seu homòleg grec que actuïn amb responsabilitat

Alemanya ja ha respost a la petició grega i ha afirmat que no acceptarà cap canvi unilateral en el programa de rescat de Grècia fixat per la troica. Ho ha dit el ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble. Aquest posicionament contradiu la informació publicada pel rotatiu alemany "Handelsblatt", que assegura que el govern d'Angela Merkel estaria disposat a suspendre els viatges de la troica a Grècia, unes visites que els grecs consideren humiliants. El diari afegeix que Juncker també veuria bé dissoldre la troica.

Qui sembla simpatitzar més amb les tesis del nou govern grec és Barack Obama. El president dels Estats Units ha dit literalment que "no es pot continuar esprement països que estan en plena depressió". Només amb prudència fiscal i reformes estructurals, ha dit, no es podrà tornar mai el deute.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut