Bombardejos als afores de Ras Lanuf, a Líbia (Foto: EFE)
Bombardejos als afores de Ras Lanuf, a Líbia (Foto: EFE)
Trípoli

Gaddafi recupera terreny als rebels a Ras Lanuf i torna a bombardejar Brega

L'exèrcit del coronel Gaddafi està estrenyent el cercle contra les forces rebels. El règim ha intensificat l'ofensiva contra la localitat petrolera de Ras Lanuf, on ha desplegat bombarders i tancs. Segons diversos testimonis, els rebels estan perdent posicions en un combat molt desigual pel que fa a mitjans i armament. També hi ha bombardejos sobre Misrata, a prop de Trípoli, i sobre Brega, una altra ciutat petrolera situada a només 250 km de Bengasi, la capital de la revolta.

Actualitzat
Les tropes lleials al coronel Gaddafi han intensificat l'ofensiva sobre l'est i han aconseguit el control de la ciutat petrolera de Ras Lanuf. Alguns observadors independents asseguren que els rebels es repleguen en direcció a Bengasi, la capital de la insurgència.

Les tropes de Gaddafi respiren una atmosfera d'eufòria després d'haver-se confirmat la caiguda d'Az-Zawiyah, cinquanta quilòmetres a l'est de Trípoli i considerada la porta cap a la capital del país. Al voltant dels blindats, la població favorable al líder libi ha desfermat les seves emocions i s'ha deixat veure davant dels mitjans de comunicació desplaçats pel mateix règim.

Per Saif al-Islam al-Gaddafi, un dels fills del coronel libi, la victòria final és ben a prop. Assegura que les "tropes lleials" mantenen el control sobre el 90% del territori i ha promès una guerra fins al final.

Reconeixement internacional

Els rebels sembla que reculen militarment, però fan avenços en diplomàcia internacional. El Consell Nacional de Transició libi, que aglutina l'oposició, ha demanat a la Lliga Àrab que el reconegui com a interlocutor, tal com ha fet la Unió Europea.

El Consell també reclama amb urgència que s'imposi una zona d'exclusió aèria sobre Líbia per evitar els bombardejos i frenar el vessament de sang, segons la carta que han lliurat a la Lliga. Aquest organisme, que aglutina els ministres d'Afers Estrangers dels països àrabs, debat aquests dos temes en la reunió d'urgència que s'està fent al Caire. El secretari general de la Lliga, Amir Musa, és partidari de la zona d'exclusió, que fins ara han rebutjat des de l'OTAN als Estats Units.

La Unió Africana, per la seva banda, ha impulsat un comitè que viatjarà a Líbia per fer de mitjancer en la guerra civil. Un comitè que integren els presidents de Sud-àfrica, Uganda, el Congo, Mali i Mauritània. Els rebels libis han acusat alguns d'aquests països de subministrar mercenaris a Gaddafi.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut