El director de l'Acadèmia, Enrique González Macho, durant la presentació de la darrera gala dels premis Goya (FOTO: EFE)
El director de l'Acadèmia, Enrique González Macho, durant la presentació de la darrera gala dels premis Goya (FOTO: EFE)
Barcelona

Futur incert per als cinemes Renoir després de la desaparició de la distribuïdora Alta Films

La primera distribuïdora i exhibidora de cinema del panorama espanyol posarà fi a més de 40 anys de trajectòria. El seu tancament posa en perill els cinemes Renoir, que depenen d'Alta Films.

RedaccióActualitzat
La primera distribuïdora i exhibidora de cinema del panorama espanyol, Alta Films, posarà fi a prop de 40 anys de trajectòria, segons ha anunciat el seu propietari, Enrique González Macho, en una entrevista al diari "El País". Amb el seu tancament posa en perill, entre d'altres, els cinemes Renoir de Barcelona, que depenen d'ella i que de moment seguiran en funcionament. El seu propietari, Enrique González Macho, ha admès en una entrevista al diari "El País" que de les prop de 83 pantalles que tenien arreu de l'Estat en podrien quedar només una vintena, i tot això si aconseguís projectes per tirar-les endavant. Segons González Macho, hi ha tres factors essencials que han incidit en la desaparició d'Alta Films: la davallada d'espectadors a les sales de cinema, la caiguda de la indústria del DVD i la manca de compromís de les televisions amb el cinema d'autor.

El propietari d'Alta Films i actual president de l'Acadèmia de Cinema espanyola i el seu equip dediquen el seu temps a buscar "projectes miraculosos" per fer viable Alta Films en totes les seves branques -distribució, exhibició i producció-, segons declaracions a "El País". González Macho és conscient de la crítica situació del cinema però no tanca cap porta i assegura que "intentarem seguir, muntant alguna cosa més petita, però el cert és que hi ha poca cosa a fer".

En els darrers mesos, Alta Films s'ha vist obligada a tancar algunes de les sales de cinema que tenia a diverses ciutats espanyoles. El cineasta ha aclarit que la intenció en el cas de Madrid és mantenir tres de les seves sales, però declara que això serà "de moment" i que "ja es veurà". Respecte a la situació d'altres cinemes de la distribuïdora a l'Estat, en principi es mantindran oberts el cinema Renoir Floridablanca de Barcelona, Renoir Guadalajara, Roxy de Madrid i Renoir de Tenerife.

González Macho remarca la gran importància que ha tingut a Espanya la branca de distribució d'Alta Films, anomenada Alta Classics, que ha permès que el cinema d'autor d'arreu del món arribés als espectadors espanyols. Alta va portar a Espanya Woody Allen, Haneke, Polanski i Soderbergh, entre d'altres.

Quan Alta Films desaparegui definitivament, el seu propietari creu que "la cartellera espanyola s'empobrirà", ja que hi haurà moltes pel·lícules que l'espectador espanyol no podrà veure fora de festivals o projeccions marginals i que mai arribaran als cinemes de l'Estat.
Anar al contingut