Vaticà

"Fumata" blanca: El conclave escull el successor de Benet XVI

Quan passaven pocs minuts de les set de la tarda, l'esperat fum blanc ha sortit per la xemeneia del Vaticà. Els 115 cardenals electors han escollit l'argentí Jorge Mario Bergoglio com a nou pontífex en el cinquè escrutini. L'eufòria s'ha desfermat a la plaça de Sant Pere del Vaticà.

RedaccióActualitzat
Quan passaven pocs minuts de les set de la tarda, per la xemeneia del Vaticà ha sortit l'esperada "fumata" blanca. Les campanes de la basílica de Sant Pere han començat a sonar, fet que ha confirmat l'elecció. L'arquebisbe de Buenos Aires, el jesuïta Jorge Mario Bergoglio, ha estat escollit successor de Benet XVI, després de dues "fumates" negres i en la cinquena votació, amb la majoria de dos terços necessària per ser escollit.

Els
115
cardenals han necessitat menys de 25 hores per escollir el nou cap de l'Església catòlica. La rapidesa de l'elecció manté la tònica de les últimes votacions, en què no s'han superat els onze escrutinis. Pius XII va ser escollit amb tres votacions i en 24 hores; Joan Pau I i Benet XVI, amb quatre; Pau VI, amb cinc; Joan Pau II, amb vuit i Joan XXIII, amb onze.

Tot i la pluja i el mal temps, milers de fidels omplien la plaça de Sant Pere esperant la "fumata". Quan han vist que era blanca, s'ha desfermat l'eufòria.

Després de l'aparició del fum blanc, s'ha dut a terme el ritu d'acceptació per part del nou pontífex, el canvi d'ornaments, així com el ritu d'obediència per part dels cardenals presents a la Capella Sixtina. El cardenal degà, Giovani Battista Re, ha demanat al nou pontífex el seu consentiment i li ha preguntat en llatí si accepta "l'elecció canònica com a pontífex sobirà" i el nom que vol adoptar. El mestre de celebracions litúrgiques pontifícies ha aixecat acta de tot plegat. Posteriorment, el nou papa ha anat a "l'habitació de les llàgrimes" per vestir-se i s'ha dirigit a la Capella Sixtina per a una petita cerimònia amb una oració i un passatge de l'Evangeli.

Tots els cardenals li han expressat la seva obediència i després han cantat el "Te Deum". El cardenal protodiaca, Jean Luis Taurán, ha sortit al balcó principal de la basílica de Sant Pere: "Annuntio vobis gaudium magnum: habemus papam" ("Us anuncio amb una gran joia: tenim papa"). Taurán ha anunciat que l'arquebisbe de Buenos Aires, l'argentí Jorge Mario Bergoglio, és el nou papa amb el nom de Francesc I. El nou pontífex ha impartit la benedicció "Urbi et orbi" com per Pasqua i Nadal.

Resultat imprevisible

Bergoglio no era a les travesses. Els vaticanistes a la premsa italiana apostaven pel cardenal de Boston Sean O'Malley, de 68 anys; el del Brasil, Odilo Pedro Scherer, de 64 anys, i l'arquebisbe de Milà, Angelo Scola, de 71 anys.

Podeu seguir tots els detalls del conclave a l'especial "Cap a un nou papat".
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut