La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, al xat del 324.cat
La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, al xat del 324.cat
Barcelona

Forcadell explica que l'ANC va anar a la plaça de Sant Jaume "per dir-li a Mas que es posi a treballar"

La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha participat aquest divendres en un xat al 324.cat. Forcadell ha defensat la presència de l'ANC en la concentració d'aquest dijous a la plaça de Sant Jaume per emplaçar Mas a "treballar" per la independència i ha assenyalat que, després de la Diada, l'Assemblea s'ha "d'adreçar principalment a l'àrea metropolitana de Barcelona".

RedaccióActualitzat
La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, ha respost aquest divendres les preguntes dels usuaris del 324.cat. La concentració d'aquest dijous a la plaça de Sant Jaume ha centrat bona part de les preguntes dels participants en el xat, que pregunten si la convocatòria de l'ANC no va acabar convertida en un acte de suport al president de la Generalitat. "La JNC hi va anar per donar suport a Mas, nosaltres per dir-li que es posi a treballar", ha respost Forcadell.

En aquest sentit, la presidenta de l'ANC ha dit que l'associació que presideix va dir públicament que donarien "suport al president quan fes passos cap a la independència i ahir en va fer un de molt important".

Eleccions a l'horitzó

De cara a un possible avanç electoral, Forcadell ha descartat que l'Assemblea hi participi: "L'ANC no es presentarà a les eleccions, ja ho vam dir quan ens vam constituir", i ha assenyalat que el seu paper és pressionar els polítics "per no deixar-los que es relaxin". Tampoc ha volgut opinar de la ideologia política dels partits i ha afirmat: "Demanarem als partits polítics que incloguin en els seus programes que treballaran per la independència, o via referèndum o via declaració del Parlament", però que en "la resta dels continguts, no ens hi posarem".

Sobre si després dels propers comicis hi haurà una declaració d'independència, ha dit que "dependrà molt del resultat de les eleccions". En aquest sentit, Forcadell s'ha mostrat partidària de fer un referèndum, tot i que ha matisat que "qualsevol camí que ens porti a la independència ens semblarà bé".

"Ens hem d'adreçar principalment a l'àrea metropolitana"

Una de les preguntes que ha rebut la presidenta de l'ANC era sobre com convèncer els indecisos i els contraris a la independència, a la qual cosa Forcadell ha respost que s'adreçarien "als indecisos"; "ja sabem que als que hi estan en contra no els podrem convèncer". Tanmateix, la presidenta de l'Assemblea ha volgut enviar-los un missatge: "comptem amb ells" i "ho hem de fer entre tots", ja que defensa que "la independència és perquè tots visquem millor", tant els que són independentistes com "els que no"; "els direm que respectarem la seva identitat i els seus sentiments".

En el repte de convèncer el màxim de població, ha dit que l'ANC té "clar que ara ens hem d'adreçar principalment a l'àrea metropolitana de Barcelona i així ho farem". Forcadell ha destacat que "no anem contra Espanya, no desqualifiquem ningú i per a nosaltres és un país amic", i ha recordat que "a Catalunya hi ha molta gent que també se sent espanyola i respectem aquest sentiment".

Sobre el paper de la llengua castellana en un estat català independent, Forcadell ha dit que "tindrà un paper molt important perquè és la llengua de molts catalans" i ha apostat perquè hi hagi "com més llengües millor, i el castellà és una de les més parlades", tot i que ha defensat que cal saber que "tenim una llengua pròpia que ha de ser llengua comuna".

"Cap fred" i "passos ferms"

Forcadell ha indicat que un hipotètic procés d'independència "no es pot dilatar en el temps perquè Catalunya no pot esperar més", però ha demanat que els passos siguin "segurs, perquè no ens podem permetre equivocar-nos". En la mateixa línia, en una pregunta posterior ha dit que "els esdeveniments van tan de pressa" que "fa un mesos no hauríem pensat que seríem on som". Davant d'aquesta situació, és partidària de "tenir serenitat i el cap fred i anar treballant amb passos ferms i segurs".

Diversos usuaris han preguntat sobre la posició de l'empresariat català davant la independència. Forcadell ha destacat que la petita i mitjana empresa suposa "el 98% del teixit empresarial català" i donaran suport a la independència "segur", mentre que les grans empreses "quan vegin que la cosa va de veres, ho acceptaran".

El paper de la comunitat internacional també ha centrat algunes de les preguntes. L'ANC té una comissió de relacions internacionals, la principal tasca de la qual és treballar pel "reconeixement internacional de la nació catalana i el dret dels catalans a l'autodeterminació", ha explicat. Forcadell ha afirmat que, en cas que el govern espanyol decidís suspendre l'autonomia de Catalunya, "s'hauria de demanar l'empara internacional, demanar a la UE i a la comunitat internacional que emparessin el procés català".

La presidenta de l'ANC s'ha referit a un dels darrers processos d'independència que s'han viscut a Europa, el de Montenegro, per recordar que la UE va posar com a requisits del referèndum "el 50% de participació i el 55% de vots afirmatius".

Amb la conversa amb Carme Forcadell, el 324.cat ha encetat la temporada de xats.



Anar al contingut