Barcelona

Fernando Savater, guanyador del 57è Premi Planeta amb l'obra "La hermandad de la buena suerte"

El filòsof i escriptor basc Fernando Savater ha guanyat aquest dimecres la 57a edició del Premi Planeta amb la novel·la "La hermandad de la buena suerte". L'obra, presentada amb el pseudònim de "Patricio", explica la història d'un home molt ric que contracta uns mercenaris per trobar algú que ha desaparegut. En la mateixa vetllada literària, presidida per la infanta Cristina, el jurat ha seleccionat com a finalista l'autora manxega Ángela Vallvey amb la novel·la "Muerte entre poetas". Amb aquest premi, Valley continua la seva carrera ascendent després d'haver guanyat els premis Nadal i Ateneo.

Actualitzat

Un miler de persones han assistit al sopar i posterior lliurament del 57è Premi Planeta al Palau de Congressos de Barcelona, un acte literari presidit per la Infanta Cristina i amb la presència del president de la Generalitat, José Montilla, i del president del Grup Planeta, José Manuel Lara.

El filòsof Fernando Savater ha estat finalment el guanyador d'aquest guardó amb una història d'aventures que gira al voltant de les curses de cavalls. Segons Savater, aquesta novel·la és "ficció, pura i inventada, que no s'assembla al que es porta ara, és a dir, no hi surt la Guerra Civil espanyola, ni la Guerra Mundial, ni la de Troia, ni la de la Independència". També ha volgut deixar clar que a "La hermandad de la buena suerte" no hi surten catedrals ni capelles.

Savater va estar a punt de rebre el premi l'any 1993, però es va quedar a les portes amb el reconeixement de finalista. A banda de la seva faceta d'escriptor i assagista, a Savater se'l coneix perquè és un dels impulsors del partit Unitat, Progrés i Democràcia de Rosa Díez i perquè pertany al Fòrum d'Ermua.

L'obra "Muerte entre poetas" ha permès l'escriptora manxega Ángela Vallvey accedir al lloc de finalista. La novel·la "és un homenatge que em faig gràcies a Agatha Christie" ha dit l'autora. L'obra, com indica el seu títol, tracta d'un assassinat entre un grup de poetes que estan reunits a Toledo.

Vallvey, nascuda a Ciudad Real el 1964, és llicenciada en Història Contemporània, tot i que també va fer cursos de Filosofia i Antropologia. La seva carrera literària va començar amb contes infantils, i va continuar amb poesia i ara novel·la.

Lara es defensa

Un dia abans del lliurament del Premi, el president del Grupo Planeta, José Manuel Lara, va voler defensar-se de les acusacions que el premi estava manipulat. "La manipulació correspon a una llegenda i seria un greu error". Lara va posar com a exemple "El mundo", obra de Juan José Millás que l'any passat va aconseguir el Planeta i que ha obtingut el Premi Nacional de Narrativa. Aquest dilluns "es va ratificar amb un premi nacional de literatura un llibre que va guanyar l'any passat. Això vol dir que de vegades, aquest jurat, que tant manipula i que tan "tonto" és que es deixa manipular menys i no és tan "tonto".

El jurat del premi Planeta ha estat format per Alberto Blecua, Alfredo Bryce Echenique, Pere Gimferrer, Álvaro Pombo, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Carlos Puyol. Es van presentar més de 528 obres i s'han escollit 10 finalistes.

Juan José Millás, Maruja Torres o Lucía Echevarria són alguns dels escriptors que han guanyat aquest guardó, dotat amb 600.000 euros.

Anar al contingut