Barcelona

Interior matisa que els excessos els van cometre els "radicals i violents"

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha fet marxa enrere en l'autocrítica per les càrregues policials de la manifestació d'estudiants de dilluns a València. Si al matí ha assegurat a Catalunya Ràdio que admetia "algun excés i alguna actuació desafortunada per part d'algun policia" en la marxa, a la tarda el ministre ha matisat des dels passadissos del Congrés que es referia als excessos de "radicals i violents". Per la seva part, Mariano Rajoy ha demanat "serenitat i mesura" a "tothom" per evitar que es repetixin fets com els de dilluns. Des de Londres, Rajoy ha afirmat que les càrregues donen "una imatge a fora que no és la del nostre país" i ha advertit que tothom es pot manifestar però també "ha d'entendre" que la policia i les forces de seguretat "tenen un funcions per complir".

RedaccióActualitzat
El titular d'Interior ha afirmat des del Congrés que la policia hi és "per controlar els excessos i no pas excedir-se en el control". I ha afegit: "Que quedi clar que quan parlo dels excessos, estic parlant de manera molt especial d'aquells radicals i violents que aprofiten determinades circumstàncies que no han de fer en cap moment".

Amb aquestes paraules, Fernández Díaz s'ha fet enrere de l'autocrítica que hores abans ha fet a "El Matí de Catalunya Ràdio", en què ha reconegut que "algun policia" s'havia extralimitat en la repressió de la manifestació.

El ministre ja havia apuntat que "grups minoritaris violents i molt ben organitzats s'han infiltrat entre els estudiants".

Preguntat per les declaracions del cap superior de la Policia Nacional al País Valencià, Antonio Moreno, que es va referir als estudiants com "l'enemic", Fernández Díaz les ha qualificat de desafortunades i ho ha atribuït a un "lapsus".

El ministre de l'Interior ha insistit en el fet que la manifestació no estava convocada. Tot i això, ha assegurat que s'investigarà si la resposta policial ha estat correcta i que, en cas contrari, s'emprendran accions. Poc després d'aquesta entrevista, la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Paula Sánchez de León, ha ordenat obrir un expedient informatiu per determinar si hi va haver "excés policial" i "extralimitació" en les protestes estudiantils. Si es confirmessin, ha assegurat Sánchez de León, "es depuraran responsabilitats". La delegada del govern ha fet aquest anunci després de reunir-se amb els secretaris generals del PSPV-PSOE i del PPCV.

El ministre de l'Interior també ha anunciat que compareixerà al Congrés dels Diputats per donar explicacions, com li han demanat PSOE, ERC i IU.

Jorge Fernández Díaz també ha explicat que hi ha hagut agents ferits durant els aldarulls i també una dona d'uns 50 anys que va ser atacada pels violents.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut