Londres

Experts asseguren que el terratrèmol de Llorca es va avançar per l'acció humana

Un informe científic manté que l'extracció d'aigua per al consum humà va influir en les característiques del sisme. És la primera vegada que la ciència demostra que l'acció de l'home ha contribuït a fracturar el terreny, un trencament que hauria pogut avançar l'inici del sisme.

RedaccióActualitzat
L'extracció d'aigua per a consum humà hauria fet avançar l'inici del terratrèmol el maig del 2011 a Llorca, on van morir 9 persones, segons asseguren els experts en un article publicat a "Nature Geoscience".

Un equip de científics encapçalat per l'espanyol Pablo González, de la universitat canadenca de Western Ontario, ha arribat a aquesta conclusió després d'estudiar les dades obtingudes per satèl·lit de la deformació del terreny causada pel sisme, que els van permetre recrear el moviment de la falla.

El terratrèmol de Llorca no va ser provocat per l'extracció d'aigua, però sí que aquesta activitat humana va influir en les característiques del sisme, d'una magnitud de 5,1 graus, que es va formar a la falla de Múrcia.

La zona que envolta la ciutat és una de les més extenses d'Europa pel que fa a l'extracció d'aigua, una activitat que es fa des de fa 50 anys i que provoca un enfonsament de la superfície de 10 centímetres a l'any en uns terrenys bàsicament de sorra i argila.

Un equip d'investigadors del CSIC ha estudiat com es transforma el terreny, i han vist que en extreure aigua dels aqüífers, el terreny es compacta i disminueix el pes que aguanta l'escorça terrestre. D'aquesta manera varien els camps de forces que hi ha a l'escorça i, de passada, les característiques del terratrèmol tectònic.

Els científics han comprovat que la zona on hi va haver més moviment durant el terratrèmol coincideix amb el lloc on s'havia fet més extraccions. Aquest estudi podria millorar els mètodes que quantifiquen el risc sísmic en activitats com l'extracció de petroli o els embassaments d'aigua.

Els científics creuen que l'activitat humana podria haver provocat que el terratrèmol passés abans d'hora, però el que no poden saber és com de diferent hauria estat el sisme sense l'extracció d'aigua. Aquesta, diuen, és la pregunta del milió.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut