janquim

Espanyols al Japó proclamen per internet que no hi ha caos malgrat l'alerta nuclear

Ciutadans espanyols que viuen al Japó llancen a través d'internet missatges coincidents per assegurar que la situació en aquest país no és de caos i, sobretot, per criticar la manera com els mitjans occidentals informen dels esdeveniments i que des del seu punt de vista és "sensacionalisme".

Actualitzat
En una carta als mitjans, 26 espanyols asseguren que no hi ha tant de perill, que les seves famílies estan molt intranquil·les. Així ho publica avui mateix al seu blog un jove informàtic que s'ha decidit a donar la seva versió sobre qüestions com l'abastiment d'aliments o els talls de llum.

Uns altres joves han preferit enregistrar un vídeo en una estació de tren. Tot i que l'enregistrament no ha captat les veus amb prou qualitat, s'entén prou bé la seva explicació, basada en la idea que tot i la gravetat de la situació a la majoria del país hi ha calma i la gent s'ocupa de les seves activitats quotidianes.

Sembla evident que la reacció de totes aquestes persones té a veure amb la preocupació que els arriba dels seus parents, informats des dels mitjans espanyols. Cap d'ells no desmenteix la importància de l'alerta nuclear ni els efectes terribles del terratrèmol i el tsunami, però s'esforcen per demostrar que al Japó la vida de cada dia s'assembla tant com és possible a la d'abans.

Pànic nuclear

La causa familiar ha dut un altre ciutadà espanyol a emprendre el retorn, pressionat per la família. Disgustat per aquesta situació, ha enregistrat un vídeo on mostra la calma que hi ha a l'estació, comprova que obté bitllet sense fer cues i explica que els altres viatgers duen mascaretes per protegir-se del pol·len, que els provoca al·lèrgia, i no perquè temin una contaminació radioactiva. El vídeo l'ha penjat avui mateix.



Aquest to és el que ja havia emprat fa dos dies Josefa Valderrama en un apunt al blog d'aquest mitjà "Catalans pel món". Al seu blog ja s'havia queixat de la falta d'informació, però no pas dels mitjans japonesos, sinó de l'ambaixada espanyola, i coincidia amb altres testimonis que s'han adreçat al 3cat24.  

Hèctor García, que després dels fets té el seu blog mort per excés de tràfic, es comunica amb un altre blog que ha obert i també amb el Twitter. Quan la informació era que la Unió Europa es referia a la situació com a apocalíptica, penjava aquesta fotografia com a resposta irònica. De tota manera, García s'ha traslladat a Fukuoka i es considera "refugiat al sud".  
 
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut