Imatge d'arxiu del conseller Espadaler, en declaracions als mitjans en presència de Manel Prat. (Foto: ACN)
Imatge d'arxiu del conseller Espadaler, en declaracions als mitjans en presència de Manel Prat. (Foto: ACN)
Barcelona

Espadaler manté que el dia que Ester Quintana va perdre l'ull no es van disparar pilotes de goma

El jutge veu prou indicis per concloure que Ester Quintana va perdre l'ull per una pilota de goma, però el conseller espera que la sentència ferma ho aclareixi tot

Actualitzat

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, continua ferm que en la vaga del 14 de novembre de fa dos anys els Mossos d'Esquadra no van disparar pilotes de goma. Tot el contrari del que va dir el jutge la setmana passada, quan va donar veracitat a la versió d'Ester Quintana, que aquell dia va perdre un ull, assegura, a causa de l'impacte d'una pilota de goma. Espadaler ha reiterat que la interlocutòria del jutge només inclou indicis i que fins que no es faci pública la sentència no es podrà aclarir tot plegat: "la seguretat del que va passar la donarà la sentència", diu el conseller.

En una roda de premsa per presentar un nou grau universitari en Seguretat, Espadaler ha destacat que, malgrat la sentència judicial que conclou que Quintana va resultar ferida per una pilota de goma, el departament defensarà els dos mossos imputats "des del convenciment que no es van disparar pilotes".

"Fins que no hi hagi sentència, nosaltres practiquem la defensa d'aquests mossos imputats en el procediment, des del convenciment que no es van disparar pilotes de goma en aquella manifestació", ha indicat, una defensa que, segons el conseller, no ha variat i no variarà fins que no tinguin un indici que la faci canviar.

Sobre el futur del director dels Mossos, Manel Prat, ha reiterat que la seva dimissió "no és damunt la taula" perquè ni ell l'ha presentat ni el conseller l'hi ha exigit, i ha assegurat que les certeses sobre què li va passar a Quintana només es tindran quan hi hagi sentència ferma.

Després de preguntar-li si això comporta que no està convençut del que va passar, Espadaler ha contestat: "Si hi hagués certeses, en aquest país ja no faria falta la intervenció de l'administració i de la Justícia. És evident que haurà de provar-se i dilucidar i sentenciar el que va passar, i nosaltres ho respectarem".

Ha explicat que el lloc de Manel Prat no està en entredit perquè encara s'està en la fase d'instrucció judicial, per la qual cosa les conclusions del jutge són sobre fets indiciaris i no fets provats, malgrat que els grups polítics demanin que dimiteixi perquè va dir que així ho faria si apareixia cap prova que es van fer servir pilotes.

Sobre si Interior s'està quedant sol defensant que no es van disparar pilotes, el conseller n'ha discrepat i ha dit que no se senten sols, tot i que ha reflexionat que, encara que estigués sol, si fos la posició en què creu, la seguiria defensant. "Però el que és substantiu no és el que cregui el conseller o el departament, sinó el que s'emeti en una sentència de l'autoritat judicial", ha indicat.

 "Seguim pensant que --la resolució del jutge-- està en el terreny dels indicis, no en qüestions provades, perquè no és una sentència", ha insistit, i ha reiterat que són els més interessats a aclarir el que va passar, però amb el rigor propi d'un procés judicial.

De la sentència, n'ha reiterat que dóna la raó al departament perquè considera que en l'actuació de la policia catalana no hi havia intencionalitat. En la seva sentència, el titular del jutjat d'instrucció 11 de Barcelona, Francisco González Maíllo, considera que hi ha "prou elements" per concloure que Ester Quintana va perdre un ull a conseqüència d'una pilota de goma disparada pels mossos durant les protestes de la vaga general del 14 de novembre del 2012.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut