L'exconseller i diputat Ernest Maragall en una imatge d'arxiu. (Foto: ACN)
L'exconseller i diputat Ernest Maragall en una imatge d'arxiu. (Foto: ACN)
Barcelona

Ernest Maragall deixa el PSC per impulsar un nou partit que aspira a recollir el vot de catalans socialistes

El diputat del PSC i exconseller aspira a recollir el vot de catalans socialistes que es trobin sense referent. La formació es Nova Esquerra Catalana i encara no té cap calendari definit per constituir-se.

RedaccióActualitzat
El diputat del PSC i exconseller, Ernest Maragall, ha decidit fer el pas que ja va fer el seu germà i deixarà de ser militant socialista. La decisió l'ha presa després de diversos i reiterats desencontres amb la direcció del PSC. L'exconseller vol impulsar un nou partit un cop hagin passat les eleccions del 25 de novembre.

Recupera així el projecte del Partit Català d'Europa, que Pasqual Maragall va registrar fa anys, però que mai havia començat a caminar. Amb tot, el partit es dirà Nova Esquerra Catalana i és de nova creació, tot i que en una entrevista al programa "Polièdric" de Catalunya Informació, Ernest Maragall ha assegurat que encara no hi ha calendari definit per a la constitució. "No tenim pressa", ha assegurat.

Per començar a debatre les bases d'aquest nou projecte, Ernest Maragall s'ha trobat aquest dijous amb una cinquantena de militants socialistes i diversos exdirigents de Ciutadans pel Canvi. El Partit Català d'Europa, segons Ernest Maragall, reclamarà un estat per Catalunya i vol representar una esquerra sobiranista forta.

De fet, el manifest per una esquerra forta és la referència del nou projecte polític que impulsa Maragall, tot i que és conscient que la situació actual del país és que "ara tenim una gran qüestió d'unitat de país. Però aquesta unitat no té sentit sense alternativa d'esquerres. Sense alternativa no hi ha unitat."

Un distanciament evident

Maragall, enquadrat fins ara en l'ala més catalanista del PSC, ha escenificat diverses vegades, els últims mesos, el seu distanciament amb el PSC. De fet, ha arribat atrencar la disciplina de vot del grup socialista al Parlament dues vegades, en qüestions relatives al pacte fiscal i a la consulta sobiranista. A més, no ha amagat la seva discrepància amb el rumb que prenia el partit.  

Navarro acusa Maragall de deixar el partit en una situació difícil

El primer secretari dels socialistes catalans, Pere Navarro, ha respost Maragall. L'acusa de marxar del partit en un moment difícil. "Crec que una persona que ha tingut altíssimes responsabilitats en el partit i en l'últim govern de la Generalitat, hauria de ser més conseqüent i assumir responsabilitats. El partit està en una situació difícil i el govern de la Generalitat va acabar en una situació difícil entre d'altres coses per la gestió de persones com ell."

En l'entrevista al "Polièdric", Maragall ha respost aquestes crítiques amb un lacònic: "cadascú és lliure d'expressar-se com vulgui".


Anar al contingut