Palamós

Enrenou pel descobriment d'un claustre romànic als jardins d'una mansió de luxe de Palamós

Un estudiós de la Universitat de Girona ha descobert, a partir de fotografies, un claustre romànic en una luxosa finca de Palamós, on es va traslladar pedra a pedra fa més de cinquanta anys. Els tècnics de la Generalitat hi podran entrar aquest dijous. Els propietaris en qüestionen l'autenticitat.

RedaccióActualitzat
L'historiador de l'art Gerardo Boto no hauria dit mai que faria una de les troballes més rellevants per a la història de l'art medieval dels últims anys a través d'una revista francesa d'arquitectura i disseny. Un claustre romànic voreja una piscina en una finca privada de Palamós. Va mirar de parlar amb els propietaris per certificar-ne l'autenticitat, però no hi ha pogut entrar. Però només amb l'estudi de les fotografies d'alta resolució, una feina que ell mateix ha qualificat de "detectivesca", ha pogut deduir-ne les mides: un imponent claustre format per dues galeries de 20,8 metres per 21,9, amb els capitells més grossos dels que es coneixen fins ara i que tenen moltes similituds amb els de Santo Domingo de Silos. La recerca de l'historiador es va publicar a la revista "Románico", al desembre del 2010.

Tècnics de la Conselleria de Cultura entraran finalment aquest dijous a la finca, mentre que els mitjans de comunicació ho podran fer divendres. Els propietaris, que primer no hi deixaven accedir ningú, s'han fet enrere possiblement per la difusió de la troballa. D'aquesta manera, ja no ha calgut que la Generalitat portés la negativa a la fiscalia per tal que un jutge obligués els amos a permetre l'accés a la finca.

Els tècnics hauran examinar-la per concretar l'origen del claustre i per poder determinar també si forma part del patrimoni cultural. Els propietaris de la finca dubten que sigui un monument autèntic del segle XII, i recorden que el van comprar l'any 1958 quan el tenien desmuntat en un magatzem de Madrid.

L'empresa propietària de la finca on hi ha el claustre, Explotacions Agrícoles i Forestals Brugarol S. A., assegura, a través d'un comunicat que ha fet públic aquest vespre, que sempre n'han questionat l'autenticitat del claustre. En canvi, Gerardo Boto destaca que els capitells són "molt més grans" que els de qualsevol claustre, com, per exemple, el de Silos.

Cal destacar que la finca està en lloguer des de la web del grup Rough Luxe com a mansió de luxe reformada, però sense fer menció del claustre.

El claustre es va muntar peça a peça al jardí de la propietat privada el 1959. A l'Arxiu de Palamós es conserven fotografies del muntatge, un procés artesanal, amb fusta, tal com s'hauria fet al segle XII. El claustre l'hauria comprat l'avi dels propietaris actuals i l'hauria traslladat des de Madrid, des d'un emplaçament que tampoc no era l'original.

Tot i que força persones i administracions sabien que hi havia un claustre d'aquesta magnitud ningú no va iniciar els tràmits perquè es pogués catalogar com a bé patrimonial. L'Associació d'Amics del Romànic denuncia la falta de voluntat de les administracions.

Segons la Llei de Patrimoni del 1993, si es cataloga com a bé cultural d'interès nacional els propietaris haurien de deixar-hi entrar visites 4 dies al mes.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut