Londres

Enfrontaments molt violents a Londres per la pujada de les taxes universitàries

Desenes de milers d'estudiants britànics s'han manifestat pels carrers del centre de Londres en contra de la decisió del govern d'apujar les taxes universitàries, que en alguns casos tripliquen els preus actuals. La policia ha creat un cordó policial amb tanques metàl·liques per evitar que els joves arribessin a l'edifici del Parlament, on se celebrava el debat i la votació, i això ha encès encara més els estudiants, que s'han enfrontat violentament amb la policia. Hi ha hagut 43 manifestants ferits i 12 policies, dos en estat greu. El cotxe reial en què viatjaven el príncep de Gal·les i Camilla Parker-Bowles també ha estat atacat. El centre de la ciutat ha quedat destrossat, amb greus danys materials als edificis del govern.

Actualitzat
Aquesta és la tercera vegada que els estudiants es manifestaven en contra de la pujada del preu de les matrícules universitàries. Les protestes han coincidit amb el ple que se celebrava al Parlament i que ha votat aprovar l'increment de les matrícules. Una decisió que fa setmanes que es debatia i que no només ha provocat polèmica entre els estudiants, sinó que també ha desestabilitzat els liberaldemòcrates, en coalició amb el govern de Cameron.

A dintre del Parlament s'han fet dues votacions per decidir dos tipus de taxes i en les dues ocasions s'ha obtingut el mateix ajustat resultat: 323 vots a favor i 302 en contra, de manera que la mesura es podrà tirar endavant per només 21 vots. Tots els diputats conservadors han donat suport a l'augment de les taxes i també 21 representants del partit liberaldemòcrata, com el viceprimer ministre Nick Clegg. Tot i això, 27 membres d'aquesta formació han decidit votar-hi en contra i 8 s'han abstingut.

Greus enfrontaments entre estudiants i policia

Els estudiants han respost a la convocatòria i s'han manifestat pels carrers de Londres amb destinació final a l'edifici del Parlament britànic, però la policia els ha barrat el pas i ha creat un perímetre de seguretat amb tanques metàl·liques per evitar que s'hi apropin. Aquest fet ja ha provocat greus enfrontaments entre els joves manifestants i la policia, que, segons ha dit a Sky News, "es temia el pitjor", ja que les protestes anteriors van acabar amb força violència. Els estudiants han intentat tombar les tanques i han trencat el cordó policial en alguns punts. També han llançat ampolles, barres de metall i altres objectes com boles de billar i de pintura. Ha esclatat una bomba de fum vermell i alguns estudiants han encès una foguera que crema als voltants del Parlament.

Un cop s'han sabut els resultats, els manifestants a l'exterior del Parlament han reactivat les protestes i s'han tornat a repetir nous incidents amb la policia, que s'ha començat a defensar amb contundència i a cops de porra. Els aldarulls s'han allargat fins ben entrada la nit, i segons ha confirmat Scotland Yard, hi ha hagut detencions. I els serveis sanitaris han confirmat que hi ha hagut 43 manifestants ferits i 12 policies, dos en estat greu. Un d'ells ha caigut del cavall, que li ha passat per sobre, i un altre ha estat traslladat a l'hospital inconscient.

Altres protestes, no tan massives i més pacífiques, també s'han celebrat paral·lelament en altres ciutats britàniques amb gran població universitària, com per exemple Newcastle, Glasgow, Swansea o Brighton. En aquestes protestes no només hi participen estudiants universitaris, sinó que també s'han manifestat adolescents de 13 i 14 anys que encara són a l'escola.

El príncep de Gal·les també ha estat atacat

Alguns manifestants han reconegut el cotxe del príncep de Gal·les, que anava al teatre amb la seva dona, Camilla Parker-Bowles. Li han llençat pintura i han trencat un dels vidres del darrere però la casa reial ha confirmat que la parella es trobava bé i ha anat al teatre tal com estava previst. L'alcalde de Londres, Boris Johnson, ha qualificat aquesta situació de violència i l'atac reial de "molt preocupant".

Importants destrosses materials

Els manifestants volien entrar al Parlament britànic i han aconseguit trencar alguns vidres dels edificis del govern. Tota la zona al voltant del Big Ben ha quedat destrossada, s'han cremat bancs, contenidors i diverses fogueres. Alguns dels monuments han estat mutilats, per exemple el monument a Winston Churchill ha quedat sense el cap. Els estudiants, que han estat dispersats, han continuat causant caos pels carrers comercials, i han cremat un arbre de Nadal de més de vint metres d'alt a Trafalgar Square, i han trencat aparadors als carrers més comercials de la ciutat. Fins i tot han entrat a alguns museus de la ciutat, com la National Gallery i la Tate Modern, i han continuat les seves protestes.

Una promesa electoral trencada

La ira dels estudiants també es dirigeix contra el partit liberaldemòcrata i el seu líder, Nick Clegg, que durant la campanya electoral va prometre que s'oposaria a una pujada com aquesta i això li va donar molts vots joves. Aquest debat ha provocat una fragmentació interna, ja que el soci minoritari del govern de coalició hi votarà a favor, però una dotzena dels diputats del partit hi han votat en contra.

Nick Clegg ha reconegut el canvi de posició des que governa amb els conservadors, però ha dit que la situació ha canviat perquè "l'economia està pitjor del que pensava abans de les eleccions". Clegg assegura que "li agradaria mantenir les seves promeses però estem vivint al món real" i no és possible mantenir la idea que presentava el partit durant la campanya, que fins i tot havia promès eliminar les taxes.

Les reaccions no s'han fet esperar, i dos membres del Parlament del partit liberaldemòcrata ja han presentat la dimissió arran de la polèmica votació. El líder de la Unió Nacional d'Estudiants, Aaron Porter, ha reconegut que "avui és un dia trist per a les famílies i els joves del país" i ha qualificat la decisió dels liberaldemòcrates de donar suport a aquesta mesura com un fet que malmet la confiança que es diposita en els polítics. Tot i això, ha insistit que "això no és el final, les nostres protestes i la nostra feina han començat una nova onada d'activisme que creix dia a dia" i ha assegurat que seguiran lluitant contra aquesta mesura.

Polèmica per l'augment de les taxes


L'augment de les taxes universitàries ha encès un debat polaritzat, fins i tot entre les entitats acadèmiques i membres d'associacions d'estudiants, a més del desacord polític. Algunes universitats diuen que, després de la retallada de fins a un 40% que ha patit l'educació, això ajudarà a desenvolupar nous programes i poder mantenir els estàndards de qualitat de les universitats. Les associacions d'estudiants consideren que són uns preus desorbitats i no troben just que les noves generacions hagin de pagar molt més per l'educació, cosa que de fet condicionarà els estudiants a l'hora de triar els estudis, ja que alguns ho hauran de fer "per raons econòmiques" per evitar haver de demanar préstecs a massa llarg termini. El govern, però, ofereix ajudes i descomptes i subvencions als estudiants de nivell econòmic més baix.

La pujada de les taxes, aquest nou sistema, començaria a tenir efecte el mes de setembre del 2012, per això s'espera un augment de la demanda en matriculacions per al curs vinent, que comença el mes de setembre del 2011. Els estudiants que ja hagin començat els estudis abans de la data d'implementació de la mesura no es veuran afectats i no hauran de pagar més encara que els seus estudis s'allarguin més enllà del 2012.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut