València

Milers de persones omplen els carrers de València i Alacant contra el tancament de RTVV i a favor de noves eleccions

Els treballadors de Canal 9 i Nou Ràdio es resisteixen a posar fi a 24 anys de la radiotelevisió pública valenciana i ja han començat a lluitar per capgirar la situació. L'opinió pública ha fet sentir la seva veu en les dues marxes que han omplert els carrers de València i Alacant. Els participants han reclamat la dimissió del popular Alberto Fabra i la convocatòria de nous comicis.

RedaccióActualitzat

Els treballadors de Canal 9 i Nou Ràdio es resisteixen a posar fi a 24 anys de la radiotelevisió pública valenciana i ja han començat a capgirar la situació. D'entrada, milers de persones, unes 50.000, han pres els carrers de València i Alacant. Però també tenen previst recórrer a la justícia. És la seva reacció després del tall de les emissions, poc després de divendres al migdia, per ordre del govern d'Alberto Fabra. Treballadors i manifestants consideren que tot plegat és un "cop d'estat" del govern popular i és per això que demanen eleccions anticipades.

L'opinió pública valenciana ha fet sentir la seva veu a les dues marxes que han sortit a les sis de la tarda, des de la plaça de Sant Agustí de València i a dos quarts de set, des de l'Avinguda Aguilera d'Alacant. Els manifestants han exigit la dimissió del president popular i la convocatòria de nous comicis. Segons han explicat, Canal 9 és la segona televisió pública que s'ha tancat a Europa després de la de Grècia, tal com ha recordat una bandera grega que ha onejat durant la marxa. Els participants han dit que això fa pensar que és la mateixa autonomia valenciana la que corre perill. Moltes de les persones que han demanat dimissions i noves eleccions abans del maig del 2015 s'han mostrat convençudes que el tancament de la cadena pública indica, en realitat, que és el País Valencià el que "està a punt de fer fallida".

Un clam que va molt més enllà

La marxa d'aquest dissabte va molt més enllà d'una protesta laboral, tal com han assenyalat els membres del comitè d'empresa de RTVV, presents a la primera línia de la concentració. Els manifestants han reclamant depurar responsabilitats al govern popular, que fa gairebé vint anys que és al capdavant de la Generalitat Valenciana i que en els últims temps ha aconseguit crispar la societat amb la seva política de contínues retallades, amb responsabilitats no assumides sobre la desaparició del sistema bancari valencià i amb casos de corrupció que encara cuegen.

Convocats pel comitè d'empresa, els sindicats, entitats, associacions i tots els partits de l'oposició, els manifestants han exigit la depuració de responsabilitats i han lamentat la manera com s'ha dut a terme el cessament d'emissions després de la resistència dels treballadors. Els ciutadans han cridat consignes com "Fabra dimissió", "RTVV no es tanca" o "Lladres, lladres" encapçalats per la pancarta "Eleccions anticipades ja!".

Pagaran per no anar a treballar

En sintonia amb la massiva resposta social d'aquest dissabte, els sindicats estudien presentar denúncies contra el tancament, ja que la ràdio i la televisió són un servei públic que garanteix l'Estatut d'autonomia valencià, però també podrien presentar denúncia per vulneració de drets laborals. Després del silenci informatiu imposat per les autoritats, els treballadors ja no poden fer la seva feina, tot i que segueixen sent personal de la ràdio televisió valenciana en situació de permís retribuït. La Generalitat Valenciana argumentava el tancament de l'ens per raons econòmiques, però ara pagarà als treballadors per no anar a treballar fins que s'aprovi l'expedient de regulació d'extinció.

En antena fins al final

Els treballadors de Canal 9 van plantar cara a la decisió del govern de Fabra de tancar RTVV amb un programa especial que va durar més de 12 hores i no van plegar fins que els van fer fora per la força. Els treballadors van aguantar fins a l'últim moment tant als platós com a les sales de control. L'apagada la va acabar fent el consell de liquidació de la ràdiotelevisió valenciana sota custòdia de la Policia Nacional.

A la ràdio la marxa va ser voluntària, però també després de desafiar el tall de l'emissió a través d'internet i del segon canal de l'emissora.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut