Madrid

Els sindicats policials es querellaran contra Conde-Pumpido

Els sindicats del Cos Nacional de Policia -SUP, CEP, UFP i SPP- han anunciat la presentació d'una querella contra el fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, per les seves declaracions d'ahir en què acusava la policia de falta de col·laboració en la lluita contra l'entorn polític d'ETA. "No estem disposats a quedar-nos de braços plegats mentre el titular d'una de les més altes institucions del nostre país llança sobre tot un cos una sospita que ens injuria i calumnia", han advertit els quatre sindicats en un comunicat conjunt. María Teresa Fernández de la Vega ha tret importància a l'afer i ha dit que tot responia a "un malentès en un tema procedimental".

Actualitzat
Els sindicats han exigit al ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, i al director general de la policia i la Guàrdia Civil, Francisco Javier Velázquez, que "surtin al pas" de les "greus imputacions" de Conde-Pumpido "si és que tenen un mínim de lleialtat i ètica". "El seu silenci -denuncien els sindicats- els converteix en còmplices. Si miren cap a un altre costat donaran cobertura a un atac injust i irresponsable. Cada dia que passi i no es pronunciïn els farà passar a la història del nostre cos com la cúpula que va permetre, sense oposar la més mínima resistència, l'insult i l'intent de descrèdit de tot el nostre col·lectiu".


61.000 funcionaris acusats

La polèmica desfermada ahir al matí pel fiscal general de l'Estat en posar en dubte la col·laboració de la policia amb la fiscalia en la investigació de llistes electorals vinculades a ETA va intentar ser apaivagada a la tarda en un acte en què van coincidir Conde-Pumpido i Velázquez, i després del qual es va aclarir que el problema ja estava "arreglat" i "no es produirà més". El fiscal general va matisar que "en general, la policia col·labora magníficament amb la fiscalia".

Per als quatre sindicats, les paraules de Conde-Pumpido són l'atac "més dur, injustificat, temerari i deslleial" que ha rebut la policia com a institució "des de l'adveniment de la democràcia", i suposen imputar a 61.000 funcionaris "un comportament delictiu" en una matèria especialment sensible com és la lluita antiterrorista. Han recordat, a més, que el Cos Nacional de Policia, malgrat les paraules del fiscal general de l'Estat, és una de les institucions més valorades i que mereix un grau de confiança alt o molt alt per part d'un 66,5% dels ciutadans, segons diversos estudis de Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).


De la Vega lloa la Policia i considera la polèmica amb la Fiscalia "un malentès en un tema procedimental"

La vicepresidenta primera i portaveu del govern, María Teresa Fernández de la Vega, ha dit que l'acusació feta ahir pel fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, contra la Policia responia a "un malentès en un tema procedimental" que ja ha estat superat. De la Vega ha destacat que el problema no era de fons i que no ha afectat la investigació de les llistes electorals vinculades a ETA.
 
La vicepresidenta primera ha aprofitat una pregunta sobre el tema feta en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres per traslladar la "plena i total confiança" de l'executiu al treball que realitza el Cos Nacional de Policia i la resta de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat. La vicepresidenta s'ha desfet en elogis cap a la Policia, de la qual ha dit que treballa "amb eficàcia, esforç i abnegació", cosa per la qual el govern li està "molt agraït".
Anar al contingut