Barcelona

Els polítics catalans coincideixen en el canvi històric que representa la manifestació

Una àmplia representació política ha seguit la manifestació des de la capçalera. En general, coincidien en dues idees claus: destacaven que era una marxa unitària i el fet que hi haurà un abans i un després d'aquesta mobilització.

Actualitzat
En nom del govern de la Generalitat, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha valorat molt positivament el desenvolupament de la mobilització i ha destacat la importància de la unitat dels partits catalans que defensen l'Estatut íntegre i que ara, segons ha dit, s'ha de mantenir. "S'ha d'aguantar una vegada finalitzi la manifestació i fa falta treballar amb unitat per afirmar la voluntat del poble de Catalunya."

Nadal considera que la marxa ha estat una resposta contundent dels catalans contra la sentència i ha dit que estaven "millor sense sentència que ara, perquè vulnera alguns elements bàsics del pacte constitucional".

El president de CiU, Artur Mas, considera que la manifestació tindrà repercussió a curt termini i que "marcarà un abans i un després" en "el corrent profund de la història" de Catalunya. Així mateix, Mas ha remarcat que "Catalunya ha fet una aposta gran per un estat plurinacional fins ara" i que l'any 1978 ja ho van fer, i "s'han fet molts esforços per construir-lo". "El Tribunal Constitucional ens diu que no volen ser una Espanya plurinacional, sinó que volen una Constitució rígida, tancada i no pas oberta i flexible, que ens diu que les aspiracions nacionals de Catalunya no hi caben", ha lamentat.

El líder convergent creu que "Catalunya ha de triar un camí diferent". "Si tenim una mica de nord, rumb, paciència i molt lideratge estic segur que ens en sortirem i trobarem aquests camins de Catalunya de futur on Catalunya ha de decidir lliurement el seu futur", ha insistit.

Per la seva banda, el secretari general de CiU i líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha remarcat que la manifestació és un "escolta, Espanya" i que els polítics espanyols ho haurien de tenir en compte. "El PP i el PSOE han d'entendre que aquest problema no és un problema purament català que han de resoldre els catalans, sinó que és un problema espanyol i també l'han de resoldre els polítics espanyols".

Des d'ERC, Joan Puigcercós parla dels objectius del dia després de la manifestació. "L'autonomisme s'ha acabat i Catalunya comença la seva transició cap a la independència." El líder republicà ha remarcat que "és el principi de tot, i aquells que volen veure el dia d'avui com el final d'un procés i que s'acabarà i vindrà l'estiu estan equivocats".

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha destacat el punt d'inflexió que suposa el dia d'avui de cara al futur per a tots els catalans que han aconseguit que "se'ns respecti com a país i com a nació i que se'ns respectin les nostres decisions i l'autogovern".

Herrera ha demanat unitat, que "s'aparquin les lluites partidistes" a les forces polítiques i que facin un "front comú" al Congrés dels Diputats per expressar que la relació amb l'Estat "mai tornarà a ser la mateixa". Amb la manifestació, Herrera creu que direm a "l'Estat que el Tribunal que té tan poc respecte per Catalunya n'ha de tenir" i que s'ha trencat el pacte constitucional. "L'Estat ha de reconèixer Catalunya pel que és: un país amb els nostres drets, una nació."
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut