Barcelona / Madrid

El PSC donarà suport a la reforma i CiU creu que trenca el procés constitucional

El portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha avançat que els socialistes catalans donaran suport al Congrés i al Senat a la reforma de la Constitució pactada pel PP i el PSOE, una reforma per a la qual consideren que el referèndum que altres forces d'esquerres sol·liciten "no és necessari". Per la seva banda, CiU ha assegurat sentir-se "ferida" per l'"agressió" de populars i socialistes espanyols d'excloure la federació nacionalista de l'acord. Tot plegat, en un inici de setmana marcat per aquesta reforma constitucional. Avui, el PSOE reuneix la cúpula per mirar de llimar les diferències internes que ha generat l'acord amb el PP. El govern català no es pronunciarà fins demà o demà passat.

Actualitzat
El viceprimer secretari del partit ha anunciat la decisió del PSC després d'una executiva en què hi ha hagut una discussió "llarga i profunda" sobre aquest assumpte, ha dit, i en la qual ha admès que alguns dels seus membres han expressat la seva "inquietud" per l'abast de la reforma per limitar el dèficit públic de les administracions.

El PSC ha justificat el seu aval a aquesta modificació de la Constitució per la "flexibilitat" que incorpora l'acord, ha reivindicat l'autonomia de la decisió del PSC i ha descartat donar suport a la demanda de CiU d'introduir un límit al dèficit fiscal de Catalunya per no barrejar "pomes i peres".

CiU se sent exclosa i diu que la reforma trenca el procés constituent i suposa una agressió a CiU

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha advertit que la reforma de la Constitució que han pactat PSOE i PP implica una "ruptura" del procés constituent i una "agressió" a la federació nacionalista que, això no obstant, encara no ha decidit quin serà el seu vot. Per al portaveu de CiU, que ha estat acompanyat durant la seva compareixença davant els mitjans de comunicació per l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, l'acord entre PSOE i PP trenca el procés constituent en "ignorar" i "excloure" de les negociacions CiU, una federació que, ha dit, va ser un element "actiu" en la redacció de la Carta Magna: "ens sentim completament ferits".
 
Duran i Lleida ha opinat també que aquesta reforma "vulnera" l'autogovern de Catalunya en delegar en una llei orgànica el límit de dèficit de les comunitats, en lloc de fer-ho en els parlaments autonòmics com reivindica la federació nacionalista. "Això significa una ruptura que sorprèn especialment en el cas del PSOE, perquè tant Rubalcaba com Salgado havien sostingut la tesi front al PP, que aquest límit el fixarien les comunitats autònomes" i no el Congrés dels Diputats a través d'una llei orgànica.

Duran ha explicat, a més, que el seu partit s'oposa que el límit de dèficit de l'Estat sigui d'un 0,26 % del PIB i d'un 0,14 % per a les comunitats, com es recull en el pacte de reforma, en entendre que el "pes" de la despesa el suporten les autonomies a causa de les competències transferides. CiU també s'oposa perquè l'acord no preveu el cas dels ajuntaments, ni un escenari econòmic més favorable que l'actual d'aquí un o dos anys. Davant aquestes xifres, CiU proposa en canvi establir un percentatge de dèficit de l'1,8 % per a l'Estat i les Comunitats Autònomes i un 0,4 % per als consistoris.

Amb tots aquests arguments sobre la taula, Duran ha avançat que el seu partit presentarà esmenes al text que han acordat els dos grans partits i ha precisat que una d'aquestes esmenes es refereix a la petició de CiU de fixar un límit al dèficit fiscal entre les autonomies i l'Estat. En aquest sentit, el dirigent democratacristià ha indicat que CiU no ha decidit encara quin serà el sentit del seu vot sobre el text de reforma de la Carta Magna que ha de sotmetre's a votació al Congrés i al Senat i que dependrà de les esmenes que siguin acceptades i del "sentit institucional" que caracteritza la federació nacionalista.

D'una altra banda, el dirigent de CiU ha defensat de nou la convocatòria d'un referèndum en la mesura en què el contingut d'aquesta reforma "afecta" l'autogovern de Catalunya i perquè s'ha pactat "d'esquena" a la societat. En aquest sentit, ha instat el PSC a tenir "coratge i ser valent" i que "les seves veus crítiques no es vegin apagades per l'aparell oficial" del partit, el PSOE.

ERC critica la proposta de Duran

Per la seva banda, el secretari general d'ERC i diputat en les Corts, Joan Ridao, ha titllat avui d'"error" la proposta del líder de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, sobre fixar un límit del 4% de solidaritat fiscal. Ridao ha recordat que ERC ja ha defensat en alguna ocasió fixar un límit a la solidaritat, però ha assenyalat que fer-ho per llei és un error ja que "quedarà petrificat en la Constitució", i serà molt difícil modificar-ho. Pel republicà, el 4% proposat per Duran és "insuficient". "El nostre objectiu és recaptar i liquidar tots els tributs, és a dir, el concert econòmic", ha afegit.

C's, pel referèndum


Ciutadans ha demanat que se sotmeti a referèndum la reforma de la Constitució que han pactat el PSOE i el PP i també ha criticat la proposta del líder de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, de fixar per llei orgànica un límit del 4% de dèficit fiscal entre les comunitats i l'Estat. El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha reclamat el referèndum en considerar que la reforma implica una "cessió de sobirania implícita"

Reunions també al PSOE


Aquest dilluns, a la seu del PSOE, també és un dia de reunions. José Luis Rodríguez Zapatero explicarà a la cúpula del partit la reforma exprés. Després d'un fort recel inicial entre alguns dels quadres socialistes, sembla que les aigües es van tranquil·litzant a Ferraz. La direcció del PSOE la defensarà avui, davant dels membres del partit i dels diputats. La direcció descarta el referèndum, però dins del partit han sortit veus crítiques, tant en el fons com en la forma.

La reforma constitucional també ha centrat part de l'executiva del Partit Popular, que avui s'ha reunit a Toledo per acabar de polir els detalls de la campanya electoral. Els populars estan satisfets per l'acord i no consideren necessari cap referèndum, perquè es tracta d'una modificació, diuen, "tècnica".

La reforma es votarà al Congrés divendres.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut