Edimburg

Els nacionalistes escocesos volen convocar un referèndum per la independència pel 2010

La unitat del Regne Unit en entredit. Això que fa un temps podria semblar una quimera podria ser una realitat en molt poc temps. Com a mínim, així ho pretenen els nacionalistes escocesos, que han presentat el seu "full de ruta" per a la celebració, l'any 2010, d'un referèndum sobre la independència. El projecte ha rebut la resposta immediata del primer ministre britànic, Gordon Brown -precisament, escocès de naixement-, que ha dit que farà "tot el que calgui" per preservar la unitat del país.

Actualitzat

El Partit Nacional Escocès (SNP), al poder a Escòcia, vol presentar un projecte de llei el gener del 2010 per celebrar la consulta popular a la tardor. El partit d'Alex Salmond, primer ministre d'Escòcia, vol que el projecte de llei passi la primera fase a la primavera i que el referèndum es faci després de l'estiu. Això suposaria que la consulta fos després de les eleccions generals britàniques, per a les quals l'última data possible és el juny del 2010.

Per tant, d'aquesta manera la qüestió escocesa tindria un pes importantíssim en la cursa electoral britànica. Més encara després que els mateixos laboristes, a l'oposició a Escòcia, s'hagin mostrat favorables a la celebració del referèndum. La líder dels "labour", Wendy Alexander, ha dit aquesta setmana que no té por "del veredicte dels escocesos" i ha apostat per no deixar la qüestió per al darrer tram de la legislatura.

El primer ministre britànic, en canvi, no ha saludat de bon grat la iniciativa. Gordon Brown ha afirmat que farà "tot el que calgui" per preservar la unitat del país davant les demandes dels independentistes escocesos. En una entrevista al "Daily Telegraph", Brown ha destacat que la unió entre Anglaterra i Escòcia, ja fa tres segles, ha estat molt positiva per al Regne Unit i per al poble britànic, i ha apostat perquè els partits unionistes i els actors econòmics treballin plegats per "exposar els perills de la separació".

El primer ministre d'Escòcia farà aquest dimecres una declaració al Parlament, coincidint amb el primer any de l'SNP al govern regional. Salmond presentarà els seus plans "per fer avançar Escòcia".

Un sondeig publicat el desembre passat apunta que un 69% dels escocesos són favorables a la Unió -d'Anglaterra i Escòcia-, per només un 24% que prefereix la independència. Això sí, el 48% creu que la Unió durarà com a màxim 25 anys.

Anar al contingut