Santa Coloma de Farners

Els municipis catalans consideren "clarament insuficient" el manteniment de les línies elèctriques

Els alcaldes dels municipis afectats per l'apagada després del temporal de neu del 8 de març consideren que el manteniment de la xarxa elèctrica ha estat "clarament insuficient". També veuen minses les ajudes que la Generalitat ha aprovat per als ajuntaments afectats i que aquest mateix dilluns ha presentat el conseller de Governació. Els càrrecs municipals, i els dirigents de l'Associació i la Federació de Municipis de Catalunya, han anunciat que demanaran una auditoria de la xarxa. Els responsables municipals s'han reunit a Santa Coloma de Farners per fer front comú per exigir responsabilitats i evitar que es repeteixi una situació similar.

Actualitzat
Les dues entitats municipalistes de Catalunya, l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), i els alcaldes dels municipis afectats, la majoria dels quals de les comarques de Girona, han "desaprovat" la resposta d'Endesa davant el tall del suministrament.

També han qualificat de "clarament insuficients" les ajudes inicials que la Generalitat ha aprovat per als municipis afectats. I han donat suport a la Generalitat en cas que finalment sancioni la companyia elèctrica.

El president de l'FMC i alcalde de Sabadell, Manel Bustos, ha exigit "millores en el servei de prevenció, informació i, sobretot, en la restauració del serveis que s'han trencat" i ha reclamat que es digui "quines inversions i previsions tenen per als nostres municipis". Bustos ha explicat que al maig hi haurà una altra reunió amb els alcades per fer seguiment de la situació i ha agraït als veïns la "comprensió" davant la magnitud dels problemes que hi ha hagut.

Salvador Esteve, alcalde de Martorell i president de l'ACM, ha advertit que faran un "marcatge de la feina que s'ha de fer als boscos, amb les companyies elèctriques i les de comunicació" i ha recordat que també van fallar els serveis de telefonia. Esteve ha fixat com a prioritat la neteja dels boscos, per evitar que els troncs i branques trencats es converteixin en combustible propagador en cas d'incendi forestal a l'estiu, i ha afegit que demanaran una auditori dels boscos a Medi Ambient. Tant Esteve com Bustos han subratllat que no abaixaran la guàrdia.

Les dues entitats municipalistes han organitzat la trobada da Santa Coloma de Farners després que més d'un centenar d'alcaldes de les comarques gironines van signar un manifest en què denunciaven falta de suport durant la gestió dels efectes de la nevada del 8 de març que va afectar les carreteres i també va deixar sense llum milers de persones.

La Generalitat va aprovar un paquet d'ajudes de 21,5 milions d'euros per als municipis afectats amb indemnitzacions per a les despeses extraordinàries i també subvencions per a la neteja dels boscos. Però alguns alcaldes com ara el de Lloret de Mar o Maçanet van qualificar d'escasses aquestes xifres.

Ausàs presenta les ajudes directes

Abans de la reunió, el conseller de Governació, Jordi Ausàs, ha explicat als municipis que van estar més de 24 hores sense llum quines ajudes directes els pertocaran. La línia de pagaments servirà per sufragar despeses com retirar la neu o llogar generadors, i no pas per pagar desperfectes.
 
Les compensacions sortiran del 10% del Fons de Cooperació Local que té assignat cada municipi i, per tant, seran proporcionals al volum de població. Per exemple, a la ciutat de Girona li toquen uns 70.000 euros, mentre que a un municipi petit com Boadella, poc més de 4.000.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut