Brussel·les

Els líders europeus aposten per refundar el capitalisme

Unanimitat. Aquest és el resultat de la reunió a Brussel·les entre els caps d'estat i de govern de la Unió Europea per tractar de la situació econòmica mundial. El president de torn de la UE, Nicolas Sarkozy, ha explicat que "els 27 han acordat donar una resposta massiva" a la crisi. La primera constatació és la "necessitat de refundar el capitalisme" i crear "mecanismes de supervisió del sector financer". Europa ho adverteix: "La crisi tindrà conseqüències."

Actualitzat

"Cap institució financera s'ha d'escapar del control. S'ha de crear un sistema de remuneració amb administradors, que haurà de ser revisat per evitar la presa de decisions cegues. Els administradors seran els responsables de les decisions que es prenguin", ha explicat el dirigent francès. 

Sarkozy ha conclòs que la situació actual tindrà conseqüències "pel que fa al sistema financer i monetari. No volem que demà les mateixes causes que s'han produït tinguin els mateixos efectes".

Espanya, a la cimera del G-20

Els dirigents reunits a Brussel·les han impulsat la convocatòria d'una cimera internacional abans d'acabar l'any -al novembre, segons ha precisat Sarkozy- per tal de refundar l'arquitectura financera internacional per prevenir futures crisis. A la cimera hi participarien, com a mínim, els països del G-8 i les potències emergents. El primer ministre britànic, Gordon Brown, ha deixat clar que Espanya ha d'estar representada a la cimera de líders de les principals economies mundials que se celebrarà abans que s'acabi l'any, per definir els principis de la reforma del sistema financer internacional.


Els mercats financers són mercats globals. Per aquest motiu, cal una iniciativa global, encapçalada pels Estats Units i Europa i amb la participació de les potències emergents. Sarkozy ha avançat que aquest cap de setmana es reunirà amb el govern nord-americà per coordinar les actuacions. 

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, ha destacat la importància que tots els països europeus hagin acordat un pla que tingui en compte la situació nacional de cada país i, alhora, un conjunt de mesures d'àmbit comunitari. 

Barroso ha instat a continuar treballant per consolidar la reforma del sistema financer internacional. Ho ha fet juntament amb el primer ministre britànic, Gordon Brown. Tots dos consideren que cal evitar que es torni a produir una crisi com l'actual.

En una compareixença conjunta, Barroso i Brown han mostrat, però, la seva satisfacció pel fet que Europa hagi estat capaç de respondre-hi de manera coordinada. El "premier" ha assegurat que ara "hem de passar a la fase 2" pel que fa a la cooperació de les economies mundials. En aquest sentit, Brown ha proposat la creació d'un "sistema d'alerta ràpida" per a l'economia global que permeti identificar els riscos futurs i prendre decisions ràpides per mitigar-los. Barroso, per la seva banda, ha recalcat que els cal definir els pròxims passos conjunts, especialment amb els Estats Units.

Mesures per l'economia real

Els líders de la UE han reconegut que les seves economies travessen una fase de "ralentització i contracció" i s'han compromès a prendre mesures per fer-hi front. Així ho ha expressat la cancellera alemanya, Angela Merkel, que ha afirmat davant dels seus socis que "l'economia real es dirigeix a l'estancament, així que cal prendre mesures".

El canvi climàtic, també

Tot i que la situació financera centra bona part de la trobada, els líders europeus tampoc no han passat de llarg de qüestions com la lluita contra l'escalfament global. I sobre aquesta qüestió també s'han pronunciat el primer ministre britànic i el president de la comissió, que han coincidit a remarcar que no es poden abandonar els objectius.

Gordon Brown ha recordat que a la UE li convé reduir la dependència del petroli, i Barroso ha estat molt contundent en assegurar que la lluita contra el canvi climàtic "no és un digestiu que prenem només quan estem bé". El president de la Comissió Europea ha advertit que si els països membres deixen de lluitar en aquest àmbit la resta d'economies tindran menys incentius per fer-ho i ha instat a no cometre "el mateix error que amb la crisi financera".

Els líders de la UE han decidit que l'actual crisi econòmica no els ha de portar a revisar els ambiciosos objectius que es va marcar la UE per lluitar contra el canvi climàtic. És a dir, reduir en un 20% les emissions de CO2 d'aquí al 2020, augmentar la quota de renovables fins al 20% en el mateix termini i estalviar un 20% d'energia.

Anar al contingut