Barcelona

Els impagaments pugen un 27%, mentre que la creació d'empreses cau un 42%

Els impagaments per compres de productes o serveis a terminis han crescut un 27% a Catalunya al gener, respecte al mateix mes de l'any passat. Els comerços han deixat de cobrar 376 milions d'euros per lletres que els clients no han pagat. D'altra banda, la creació de societats mercantils continua caient. Al gener, es van crear un 42% menys d'empreses que un any enrere. A Catalunya, en el primer mes de l'any es van crear 1.200 societats mercantils, mentre que se'n van dissoldre 260. Són dades de l'Institut d'Estadística, que demostren que els emprenedors també noten la crisi.

Actualitzat
Menys empreses i d'un capital menor. Les societats que s'han constituït al gener han tingut, de mitjana, un capital subscrit de 112.000 euros. Fa un any eren 37.000 més. En el conjunt de l'estat, la creació d'empreses al gener va caure pràcticament a la meitat, i ja s'acumulen 21 mesos de caiguda. La creació d'empreses ha minvat un 44,7% al gener respecte al mateix mes de l'any passat.

Impagaments

Els impagaments de productes, com ara una rentadora o un televisor, i de serveis, com unes vacances, no han parat de pujar. S'han deixat de pagar un 6% de totes les lletres que vencien.

En el conjunt de l'Estat, la morositat s'ha situat per sobre de la mitjana catalana. Un 6,4% de les operacions que es fan per finançar algun bé o servei han resultat impagades. L'import dels impagaments al comerç va augmentar un 37,3% en el primer mes de l'any i ja s'han deixat de pagar 1.961 milions d'euros en aquestes operacions de compres finançades per bancs i caixes, segons l'INE.

Morositat a bancs i caixes

Pel que fa a la taxa de morositat que han de suportar les entitats bancàries, al mes de gener s'ha situat en el 3,8% al conjunt de l'Estat, segons les dades del Banc d'Espanya. Aquesta xifra és quatre vegades més que fa un any, i el nivell més alt d'impagaments a les entitats bancàries des del 1997.

Les caixes són les entitats amb la taxa de morositat més alta, el 4,45%. De fet, apleguen gairebé el 60% de l'import morós total. Els bancs tenen una taxa d'impagamets del 3,20%.
Anar al contingut