El conseller d'Educació, Ernest Maragall, darrere un dels paquets tancats amb les proves d'avaluació (Foto: ACN)
El conseller d'Educació, Ernest Maragall, darrere un dels paquets tancats amb les proves d'avaluació (Foto: ACN)
Barcelona

Un total de 67.000 escolars de sisè de Primària s'avaluen de català i matemàtiques

Els escolars de sisè de Primària de Catalunya han trobat que les primeres proves d'avaluació, les de català i matemàtiques, assumibles. Les proves que fan aquest dimecres i dijous per saber el nivell dels estudiants que l'any que ve començaran secundària han comptat aquest any amb la novetat de la prova del dictat i la llengua estrangera. Aquest és el segon any que els quasi 67.000 alumnes de sisè de Primària fan aquestes proves, ideades per la Generalitat per determinar el seu domini de les competències bàsiques en les matèries de català, castellà, matemàtiques i anglès. Amb tot, els resultats no constaran a l'expedient acadèmic dels estudiants.

Actualitzat
Nerviosisme i expectació. Els alumnes s'han enfrontat a les proves de català i matemàtiques amb aquestes dues sensacions barrejades que han desembocat en una valoració prou positiva. Les proves les han trobat assumibles. En acabar els exàmens, de 45 minuts cadascun, la majoria dels alumnes s'han mostrat convençuts que els havia anat bé i que deixaran l'escola en un bon nivell. Els nens d'11 i 12 anys s'han examinat aquest matí d'aquestes dues assignatures, i demà ho faran de castellà i, com a novetat d'aquesta edició, d'anglès.

Què els han demanat?

Els alumnes han fet el dictat en català, que també faran en castellà, i a la majoria els ha resultat fàcil ja que només se'ls demanava omplir uns buits en el text que escoltaven a través de la reproducció d'un CD.

En la prova de català, també els han demanat que fessin una redacció sobre el seu animal preferit i se'ls han plantejat preguntes sobre textos escrits amb respostes d'elecció múltiple i de veritable o fals.

En matemàtiques, la prova que els feia més por, els escolars han hagut de respondre 14 problemes de càlcul o geometria, entre d'altres.

Maragall diu que és una radiografia

Pel conseller d'Educació, les proves d'avaluació de sisè de Primària permetran fer una radiografia del nivell d'assoliment de les competències bàsiques dels alumnes a través d'exàmens de català, castellà, matemàtiques i llengua estrangera. Ernest Maragall creu que les proves són "una manera de disposar d'elements de judici sobre un model educatiu determinat", al qual Catalunya "fa una aportació solvent" des de fa anys.

A través dels resultats, la Conselleria d'Educació podrà detectar els punts febles i els forts de cada centre escolar, de manera que l'equip directiu de l'escola pugui enfortir els punts positius i capgirar els més febles.

D'aquí a quatre o cinc anys, les proves permetran observar l'evolució educativa de cada centre, segons el director general d'Educació Bàsica i Batxillerat, Jaume Graells. La conseqüència, segons Maragall, podria ser un augment de repetidors de curs a Primària, però, en canvi, una disminució dels de Secundària. "Això contribuirà a la llarga a la millora de resultats globals del sistema educatiu", ha recalcat.

El procés d'avaluació costa 1.122.000 euros: 1,5 euros per alumne

Els sobres amb les proves ja són des de la setmana passada als 2.116 centres educatius que participaran en les proves. Els quaderns s'han embalat en 7.000 bosses precintades i sota custòdia del director, per garantir la igualtat de condicions a tots els centres.

El curs vinent, la Conselleria d'Educació vol fer una prova similar als alumnes de quart d'ESO.

Anar al contingut