Barcelona

Els docents hauran d'assumir amb la mateixa plantilla 15.000 alumnes més el curs vinent amb una nova organització

Les escoles i instituts de Catalunya necessitaran el pròxim curs uns 1.500 professors per atendre l'increment de 15.000 alumnes que es preveuen. No es contractaran sinó que se supliran amb més dedicació en els centres dels docents que fan funcions de coordinació.

RedaccióActualitzat
La consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Irene Rigau, ha explicat en roda de premsa a Barcelona les mesures organitzatives de les plantilles docents per al curs 2012-2013, després de reunir-se amb els representants sindicals i les juntes de directors de Primària i Secundària.

Segons ha assegurat la consellera, ni l'horari laboral dels docents catalans -37,5 hores a la setmana- ni el nombre de mestres en total -63.054- es tocaran el pròxim curs escolar.

Per fer front a l'increment dels 15.000 alumnes previstos, el govern redistribuirà les hores que fins ara més de 21.000 docents dedicaven a activitats complementàries als centres escolars, una part de les quals seran lectives a partir del curs que ve. Així, en l'Educació Secundària Obligatòria (ESO) els docents que fan activitats de coordinació hauran de quedar-se als instituts 28 hores a la setmana en lloc de les 25 actuals, mentre que en la Primària continuaran amb les 30 hores setmanals a les escoles que ja les tenien establertes.

Supressió de les assignatures optatives menys demanades

A més d'aquesta mesura, la consellera ha dit que també s'aconseguiran alliberar més docents amb la supressió de totes les assignatures optatives de Secundària que tinguin menys de 10 alumnes.

Als instituts catalans s'impartien fins a aquest curs un total de 5.267 matèries optatives en els tres primers cursos d'ESO, de les quals 944 tenien menys de deu alumnes, "una exageració", segons la consellera, que ara es vol corregir.

Rigau ha indicat que amb les dotacions de mestres que s'estalviaran gràcies a una major dedicació dels coordinadors en els centres, la supressió de matèries optatives i també de la sisena hora en algunes escoles rurals, s'aconseguirà suplir els 1.500 mestres necessaris.

En Primària, s'estalviaran 430 dotacions; en Secundària, 300; 150 en tutories de Batxillerat i Formació Professional i 370 d'assignatures optatives d'ESO, als quals se sumaran 225 efectius de les plantilles d'aquest curs que es podran destinar al pròxim, i altres 25 de les escoles rurals.

Tot plegat suposarà la reorganització de les tasques d'uns 21.400 docents coordinadors, un terç de la plantilla actual dels mestres públics de Catalunya, que cobren un complement específic per les seves funcions, que puja a uns 76 euros al mes en escoles petites i que pot ser superior en les més grans.

La consellera ha anunciat que les escoles rurals que fins ara mantenien la sisena hora podran deixar de donar-la, si ho consideren convenient, i substituir-la pel Suport Escolar Personalitzat (SET).

Els sindicats, contra la reorganització

CCOO i CGT han acollit negativament les mesures reorganitzadores amb vista al curs que ve i han considerat que torna a carregar a les esquenes dels mestres i professors les conseqüències de la crisi econòmica, de la mateixa manera que ja es va fer l'any passat amb un increment d'una hora lectiva en Primària i una altra en Secundària.

A més, temen que els col·lectius d'interins i els substituts dels docents puguin veure's perjudicats per aquestes mesures.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut