Londres

Els conservadors britànics guanyen les eleccions però no arriben a la majoria absoluta

"Parlament penjat" al Regne Unit. Els resultats de les eleccions legislatives reprodueixen una situació que no es veia des de 1974: cap dels partits té majoria absoluta. Els resultats donen la victòria al conservador David Cameron, però el deixen lluny de la majoria absoluta. El laborista Gordon Brown perd una vuitantena d'escons i no aconsegueix fer majoria ni amb els liberals de Nick Clegg. El partit de Clegg es desinfla però encara pot sumar amb els laboristes. De fet, ni Cameron, ni Brown no descarta intentar formar-hi govern. L'escenari postelectoral al Regne Unit queda molt obert i Clegg es mostra més partidari d'un govern encapçalat pels "tories".

Actualitzat
El conservador David Cameron és, el guanyador dels comicis britànics, si bé haurà de buscar aliances perquè no ha obtingut la majoria absoluta. Amb gairebé el 100% dels diputats assignats, els conservadors s'han proclamat vencedors a 297 circumscripcions. Els laboristes de Gordon Brown reuneixen 252 escons i els liberaldemòcrates de Nick Clegg només n'han obtingut 53. La majoria absoluta se situa en 326 diputats.

Cap dels candidats no serà capaç de formar una majoria estable. Ni tan sols una unió entre laboristes i liberaldemòcrates obtindria la majoria absoluta. En relació amb els comicis de fa quatre anys, els conservadors han guanyat gairebé els mateixos escons que han perdut els laboristes. En tercera posició, els liberaldemòcrates, malgrat les expectatives, han perdut representació.

El resultat actual seria una situació de "hung Parliament" o "Parlament penjat", és a dir, quan cap partit té majoria suficient per governar en solitari. Aquest escenari no es produeix des de 1974. David Cameron hauria de fer un executiu en minoria o bé buscar el suport d'un altre grup. Gordon Brown no descarta tampoc intentar formar govern i, de fet, amb els números actuals tindrà l'opció de fer-ho perquè al Regne Unit el primer ministre sortint té la potestat de ser el primer a moure fitxa.

Primeres declaracions dels polítics

El candidat conservador, David Cameron, ha parlat com a guanyador de les legislatives britàniques i ha obert la porta a pactar amb els liberaldemòcrates per aconseguir un govern "fort i estable".

Per la seva banda, Gordon Brown ha deixat via lliure a Cameron perquè pacti govern amb Clegg, però no ha descartat pactar amb Clegg si les negociacions entre els dos partits no arriben a bon port.

La clau del govern britànic doncs, la té Nick Clegg, que malgrat els mals resultats que ha obtingut en aquestes eleccions, té la possibilitat de decantar la balança cap a una banda o una altra. De moment, Clegg ja s'ha mostrat favorable a un govern encapçalat pels "tories" perquè són els què més vots han obtingut a les urnes i ha assegurat que els conservadors tenen ara la responsabilitat de formar govern.

Problemes per votar

Malgrat que tot apuntava que la participació havia de ser elevada, finalment, només han augmentat un 1% respecte a les anteriors eleccions.

Durant la jornada electoral, centenars de britànics s'han quedat sense poder votar després de fer cua, segons han denunciat diversos responsables polítics. Hi ha hagut queixes i indignació entre la ciutadania que no ha pogut exercir aquest dret.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut