Estrasburg

Els caps d'estat de l'OTAN acorden que Anders Fogh Rasmussen sigui el nou secretari general de l'organització

El secretari general de l'OTAN, Jaap de Hoop Scheffer, ha anunciat aquest dissabte a la tarda que els socis aliats han arribat a un acord perquè el primer ministre danès, Anders Fogh Rasmussen, el succeeixi al capdavant de l'organització. Tot i el recel inicial de Turquia, Rasmussen ha estat finalment escollit per comandar l'Aliança Atlàntica i s'estrenarà en el càrrec el proper mes d'agost. A més d'escollir nou líder, la cimera de l'OTAN també ha dissenyat una nova estratègia per l'Afganistan just quan es compleixen 60 anys de la creació de l'organisme.

Actualitzat
El president del govern espanyol s'ha referit a Rasmussen com un "secretari general per als nous temps" i ha afegit que la diplomàcia espanyola ha treballat intensament per vèncer els recels inicials de Turquia per al seu nomenament. Altres líders com Nicolas Sarkozy o Angela Merkel també han valorat de forma positiva que Rasmussen agafi les regnes de l'Aliança Atlàntica.

Nova estratègia per l'Afganistan

A més de l'elecció del nou secretari general, la cimera de l'OTAN que s'ha celebrat a Estrasburg tenia altres desafiaments sobre la taula com ara una nova estratègia a l'Afgansitan. El president dels Estats Units, Barack Obama, s'ha mostrat satisfet per l'acord a què s'ha arribat i que suposarà l'enviament de 5.000 soldats més i l'aportació d'uns 100 milions de dòlars.

De la seva banda, José Luis Rodríguez Zapatero, ha anunciat que Espanya enviarà un batalló de 450 soldats per reforçar la seguretat durant el procés electoral però que després el contingent tornarà. També s'invertiran 9 milions d'euros en l'exèrcit i el dispositiu electoral.

La reunió d'aquest dissabte a Estrasburg ha començat amb la benvinguda als nous membres de l'OTAN, Croàcia i Albània, i també amb una valoració positiva del retorn de França a l'Aliança Atlàntica. Amb tots ells, l'Aliança Atlàntica s'ha ampliat a 28 membres. El secretari general, Jaap de Hoop Scheffer, ha agraït que França torni a ser-ne un "membre complet" i Nicolas Sarkozy ha destacat que podrà comptar "amb cadascun dels països" que en formen part.

Protestes als carrers

Tot i que els cossos de seguretat blinden des de fa dies la ciutat, les protestes altermundialistes s'han estès per diversos punts d'Estrasburg i aquest dissabte hi ha hagut incidents greus, per tercer dia consecutiu.

Les forces de seguretat han dispersat la manifestació contra la cimera de l'OTAN que s'havia de fer aquest dissabte a primera hora de la tarda a Estrasburg després dels greus enfrontaments entre manifestants i policia que han acabat amb desenes de ferits i detinguts. Un grup de manifestants antiglobalització han incendiat un hotel situat als afores d'Estrasburg, coincidint amb l'inici de la multitudinària marxa contra l'OTAN.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut