Berlín

Els berlinesos castiguen el partit de la cancellera Merkel i donen la victòria als socialdemòcrates

Nou cop polític al govern conservador alemany en les eleccions que s'han celebrat aquest diumenge a la ciutat estat de Berlín. Els socialdemòcrates han guanyat els comicis amb gairebé el 30% del total de vots, mentre que el partit de Merkel ronda el 23%. Unes xifres millors de les que pronosticaven les enquestes, però que deixen la cancellera alemanya en una situació complicada. Els liberals haurien quedat fora del govern, mentre que el Partit Pirata hi obtindria per primera vegada representació.

Actualitzat
El fins ara alcalde de Berlín, el popular socialdemòcrata Klaus Wowereit, continuarà al capdavant de la capital berlinesa. Els comicis haurien donat una clara victòria a l'SPD, que hauria obtingut entre un 28% i un 29% dels vots, un percentatge que l'obligarà a formar una coalició de govern, molt possiblement amb els Verds, la tercera força política.

Els resultats per al partit d'Angela Merkel, la CDU, no han estat tan negatius com es preveien però els berlinesos han castigat especialment el seu soci de govern federal. Els liberals haurien caigut fins al 2% dels vots i es quedarien sense representació.

Bona part del vot de càstig al soci petit de Merkel se l'ha emportat el Partit Pirata, que defensa la desregulació d'internet, entre altres coses, molt popular entre els joves i que, per primer cop, aconseguiria entrar al Senat de Berlín. Ho faria, a més, amb el 9% dels vots en les seves primeres eleccions. I això es traduiria en una vintena d'escons.

Aquests resultats arriben dues setmanes després de la desfeta electoral a Mecklenburg, el seu land natal. Els conservadors d'Angela Merkel ja han tingut cinc derrotes en sis dels comicis regionals d'aquest any, considerat com un "annus horribilis" de la coalició liberalconservadora. De moment, l'únic land on la CDU ha mantingut el suport és el de Saxònia-Anhalt, a l'est del país.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut