Las Palmas de Gran Canaria

Els activistes pro saharauis asseguren que han estat testimonis d'un "genocidi"

L'activista catalana Isabel Terraza i el mexicà Antonio Velázquez, de l'associació Resistència Saharaui, que han arribat aquesta tarda a l'aeroport de Gran Canària després que el Marroc els va expulsar del Sàhara, han dit que han estat testimonis d'un "genocidi" a Al-Aaiun. Els dos activistes, que han arribat amb mitja hora de retard a l'illa en el mateix vol en què viatjaven els periodistes d'Antena 3 que també van ser expulsats del Sàhara, han demanat una "intervenció urgent" del govern d'Espanya i del Consell de Seguretat de l'ONU.

Actualitzat
Antonio Velázquez ha afirmat que han estat testimonis del "genocidi" del poble saharaui per part del Marroc i del desmantellament violent del campament de protesta ubicat a la rodalia d'Al-Aaiun. Ha agraït el suport i el seguiment dels mitjans de comunicació davant els incidents que s'estan produint a la capital administrativa del Sàhara Occidental i ha assegurat que s'han sentit "abandonats" pel govern d'Espanya i de Mèxic.

Els dos activistes han relatat que han estat diversos dies amagats en una casa. Segons Terraza, ha estat "molt dur haver estat testimoni d'aquest genocidi" i ha afegit que sent "ràbia i dolor per la indiferència del govern d'Espanya". Els últims dies, Isabel Terraza i Antonio Velázquez havien denunciat des d'Al-Aaiun la repressió de militars i policies marroquins contra el poble saharaui. El govern del Marroc els va convocar dissabte passat per "ajudar-los a abandonar el territori nacional".

El Polisario només ha pogut acreditar la mort de 4 saharauis

Fins ara, el Front Polisario només ha pogut acreditar els noms i els cognoms de quatre víctimes mortals en el desmantellament, la setmana passada, del campament de protesta saharaui. Rabat n'ha lliurat els cossos a les seves famílies. Dues de les víctimes coincideixen amb els únics civils saharauis que el Marroc ha reconegut. L'un, el del ciutadà de nacionalitat espanyola Baby Hamday Buyema, conegut entre la població saharaui com Baby Mahamud Gargan. La família sosté que va morir atropellat intencionadament i Rabat diu que va ser un accident. L'altre és Daudi Brahim, que, segons l'agència oficial de notícies marroquina MAP, "va morir com a conseqüència d'una fallada respiratòria aguda".

Les identitats dels altres dos morts que aporta el Polisario són Abdeslam Lansari i la dona, Buhasria Elgalia bent Ahamed. El moviment independentista també inclou en el balanç de morts des que es va crear el campament de Gdaim Iziko, l'adolescent de 14 anys Elgarhi Nayem, mort a trets per les forces de seguretat marroquines el 24 d'octubre quan intentava accedir al campament en un vehicle amb altres individus.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut