Estats Units

Washington diu que té proves que el règim sirià va utilitzar armes químiques

La comunitat internacional es prepara per a un possible atac a Síria. Obama ha tingut contactes amb el Regne Unit, França, Austràlia i el Canadà, que, juntament amb altres socis, podrien acordar una acció militar conjunta, limitada sota el paraigua de l'OTAN i amb el vistiplau de la Lliga Àrab. El president nord-americà encara no ha fet públic com s'ha de castigar el règim sirià, però ja es parla d'un atac executat en dues onades, amb míssils guiats sobre objectius militars i que podria començar aquest dijous mateix.

RedaccióActualitzat
La possibilitat d'un atac a Síria cada cop és més considerada a les cancelleries d'arreu del món. L'exèrcit nord-americà està preparat per a un atac si Barack Obama ho ordena. El president nord-americà encara no ha fet públic com s'ha de castigar el règim sirià, per bé que fonts periodístiques nord-americanes ja parlen d'un atac limitat, executat en dues onades, amb míssils guiats sobre objectius militars i que podria començar aquest dijous mateix. El que sí que ha reconegut Washington és que té proves que el règim sirià va utilitzar armes químiques.

Mentre Obama rumia quina és la "resposta adequada", en paraules del portaveu de la Casa Blanca, les consultes entre el president dels EUA i altres mandataris s'han multiplicat en les darreres hores per modular la resposta de la comunitat internacional i aconseguir que el màxim de països s'apuntin al consens. Barack Obama ha tingut contactes amb el Regne Unit --país amb el qual aquesta nit ja ha tingut una segona trucada--, França, Austràlia i el Canadà, que, juntament amb altres socis, podrien acordar una acció militar conjunta, limitada sota el paraigua de l'OTAN i amb el vistiplau de la Lliga Àrab.

Precisament, la Lliga Àrab ha demanat al Consell de Seguretat que superi les diferències entre els seus membres i prengui mesures "dissuasòries i necessàries" contra el règim d'Al-Assad. Després d'una reunió urgent al Caire, l'organisme panàrab ha responsabilitzat Damasc d'haver utilitzat armes químiques contra els civils, un fet que ha qualificat de "crim atroç".

Els EUA volen respondre a "una clara violació d'una norma internacional"

El portaveu de la Casa Blanca, però, ha advertit que les opcions que estan estudiant no són per a un canvi de règim, sinó per respondre a "una clara violació d'una norma internacional que prohibeix l'ús d'armes químiques". Per als Estats Units, l'atac de dimecres passat no pot quedar impune. En aquest sentit, el vicepresident, Joe Biden, ha assegurat: "Els que fan servir armes químiques contra homes indefensos, dones i nens, han de retre comptes, els hem de fer retre comptes."

No obstant, els Estats Units no volen una intervenció militar com la de l'Iraq o l'Afganistan; entre altres coses, pels elevats costos i per no alimentar "el ressentiment a la regió".

El Regne Unit prepara els seus avions de guerra a menys de cent quilòmetres de Síria

Mentrestant, el Regne Unit ja ha preparat els seus avions de guerra a Xipre. L'antiga colònia és a menys de cent quilòmetres de Síria. El govern xipriota diu que, de moment, no hi ha res previst, però deixa la porta oberta perquè es faci servir com a base per a un atac, com ja es va fer amb el conflicte de Líbia, ara fa dos anys. A més, el primer ministre britànic, David Cameron, ha demanat al Parlament que torni de vacances i que aquest dijous mateix es reuneixi per votar una proposta sobre Síria.

França també ha estat un dels països més contundents. El president francès, François Hollande, ha responsabilitzat directament de l'atac el règim de Bashar al-Assad i s'ha mostrat disposat a "castigar tots els que han pres la infame decisió de gasejar innocents". "El dret internacional no pot ser un pretext per deixar que es perpetrin massacres", ha afegit. Hollande es reunirà aquest dijous amb el cap de la Coalició Nacional Siriana i ha anunciat que reforçarà el suport militar que hi destina.

Hi ha diversos països que encara no han deixat clara la seva implicació. És el cas d'Alemanya, que està en plena precampanya electoral. Segons una enquesta, el 70% dels alemanys rebutjarien una eventual intervenció internacional a Síria, un percentatge massa elevat perquè sigui ignorat per Angela Merkel. Tot i això, el ministre d'Afers Estrangers, el liberal Guido Westerwelle, ha insistit que, si es demostra l'atac químic, la comunitat internacional haurà d'actuar i hi ha d'haver "conseqüències". Westerwelle ha dit que s'estan coordinant amb els aliats, però, sobretot, amb les Nacions Unides, però no ha revelat quina serà la posició de Berlín si Washington i Londres decideixen passar a l'acció.

Un altre cas és Itàlia. El primer ministre, Enrico Letta, ha parlat amb el seu homòleg britànic, David Cameron, per abordar la qüestió. Tots dos mandataris han estat d'acord que "l'ús massiu d'armes químiques" a Síria "ha traspassat un punt de no retorn". Tot i això, Itàlia, a través de la seva ministra d'Afers Estrangers, ha assegurat que no participarà en cap operació internacional que no tingui el suport del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, que, per Roma, és "l'únic quadre de referència jurídica" que existeix.

Israel respondrà "amb força" a un atac sirià

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha advertit que el seu país respondria "amb força" si "identifica" un intent de ser atacat com a represàlia per una eventual operació militar dels EUA a Síria. De fet, dissabte passat, el ministre d'Informació sirià, Omran al-Zubi, va advertir als EUA que un atac no seria "un pícnic per a ningú, sota cap circumstància, perquè una agressió tindria greus repercussions i seria una bola de foc que faria cremar tot el Pròxim Orient".

També l'Aràbia Saudita insta a una acció internacional "ferma i seriosa" contra Damasc. El príncep Saud al-Faisal, ministre d'Afers Estrangers, ha afirmat que el govern d'Al-Assad "ha perdut la seva identitat àrab i ha deixat de pertànyer a la civilització siriana".

En canvi, el Líban, per boca del seu ministre d'Afers Estrangers, Adnan Mansur, també ha advertit que una acció militar contra Síria tindria "repercussions negatives" a tota la regió i ha avisat que no estaran "de braços plegats si Israel aprofita un atac contra Síria per obrir un front contra Hezbollah".

L'ONU demana als EUA que comparteixin les proves

Per la seva banda, les Nacions Unides han dit que, si els Estats Units tenen proves dels autors de l'atac amb armes químiques de la setmana passada als afores de Damasc, les comparteixin amb l'equip d'experts que hi ha sobre el terreny.

Un dels portaveus de l'ONU, Farhan Haq, s'ha negat a fer "conjectures" sobre una possible intervenció militar sense comptar amb el Consell de Seguretat i ha insistit que el secretari general, Ban Ki-moon, està estudiant "qualsevol opció que permeti una solució diplomàtica" al país.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut