@janquim

El web Vecindarius ofereix informació local sobre equipaments i contaminació a partir de les dades obertes

A poc a poc es van creant serveis que es basen en les dades obertes pels governs. No n'hi ha gaires exemples, però diversos equips de desenvolupadors han fet assajos per descobrir si les seves aplicacions interessen. Vecindarius ofereix informació local, de moment amb dades d'equipaments i sobre la contaminació.

Actualitzat
El nou web Vecindarius ofereix informació d'establiments diversos i, de moment, els índexs de contaminació de Catalunya. La interfície és molt simple: un requadre en blanc permet escriure-hi una adreça i damunt d'un mapa de Google es pot veure aquest lloc exacte i en una llista hi apareixen les farmàcies, els restaurants o els equipaments públics que hi ha a la vora. A més, uns gràfics senzills mostren les dades dels indicadors de contaminació.

Com expliquen al 3cat24 els seus creadors, "de moment és un experiment d'accés a informació hiperlocal fent servir dades obertes i aliberades". Per tant, es tracta una altra vegada d'un ús ciutadà de les dades que les administracions han obert per crear aplicacions que siguin útils. Per dades "alliberades" cal entendre aquelles que tot i no haver format part d'un procediment d'obertura administrativa han estat capturades mitjançant recursos de les noves tecnologies.

Javier Arturo Rodríguez és qui respon en nom del projecte. És un enginyer informàtic que amb el seu equip ja ha creat altres aplicacions, com ara un servei d'informació sobre el recorregut a temps reals dels autobusos de diverses ciutats d'Espanya.

De moment han començat amb Catalunya, però la idea és estendre l'aplicació, "tant en altres comunitats autònomes com en altres països". A la llista de previsions més immediates hi ha la incorporació de fotografies procedents de la galeria Flickr i les dades de l'Institut Nacional d'Estadística. A Catalunya, com s'ha explicat, l'Idescat ha exposat les dades dels municipsi catalans en un projecte de Google que permet als usuaris crear gràfics molt diversos.

Sentiment de barri

Rodríguez subratlla l'aspecte local de l'aplicació i assegura que pretenen "reforçar el sentiment de barri". De moment només s'hi poden fer consultes, però els agradaria obrir vies de participació perquè tothom pugui incorporar-hi materials, comentaris i més dades.

Els primers indicadors que hi afegiran seran el dels preus de lloguer i les dades de criminalitat, com ja s'ha fet en altres ciutats del món.

La seva proposta es va presentar al concurs Abredatos, una convocatòria que vol estimular la creació d'aquestes aplicacions basades en les dades obertes. És la mateixa cita que va suscitar la creació, fa pocs dies, d'un joc sobre les poblacions de Catalunya, des del laboratori Skolti.

Vecindarius té pensat inscriure's ben aviat al Projecte Ciutadania 4.0, que ja aplega un centenar d'iniciatives ciutadanes que fan un ús intensiu de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).
Anar al contingut