Alacant / Burgos / Lugo

El temporal perd força a la península després de deixar quatre morts a Burgos, Lugo i Alacant

El vent posa setge a tota la península ibèrica amb problemes de mobilitat, de subministrament i fins i tot víctimes mortals. Fins ara, quatre persones han perdut la vida com a conseqüència de diverses incidències provocades pel temporal. La comunitat més afectada és Galícia, on han mort dos homes: a Burela, un sergent de la Guàrdia Civil de Trànsit ha mort després de caure-li un arbre a sobre i a Vilalba, un home ha mort cremat a casa seva per un curtcircuit. La tercera víctima ha estat al poble d'Aigües de Busot, a l'Alacantí, on un home s'ha vist sorprès per l'ensulsiada d'un mur que l'ha aixafat. A Hontoria de Valdearados, a Burgos, una dona ha mort quan li ha caigut a sobre una porta i s'ha convertit en la quarta víctima del temporal.

Actualitzat
El vendaval que ja ha deixat set morts a Catalunya és també tràgic a l'estat espanyol. Fora de Catalunya, hi ha hagut quatre víctimes mortals, una a Burgos, dues a Galícia i una a Alacant. Les ratxes de vent han arribat als 198 quilòmetres per hora i s'han vist onades de 21 metres i mig.

A Galícia hi ha mort un sergent de la Guàrdia Civil a qui li ha caigut un arbre a sobre i un home de 82 anys en un incendi provocat per un curtcircuit. La mort del sergent ha passat a dos quarts de cinc de la matinada, quan a la població de Burela, a Lugo, les ratxes de vent arribaven als 152 quilòmetres per hora.
 
A Vilalba, la víctima és un home de 82 anys que ha quedat calcinat a casa seva en un incendi provocat per un curtcircuit.
 
A Alacant la víctima és un home de 51 anys a qui li ha caigut un mur a sobre a la localitat d'Aigües de Busot.
 
La quarta víctima mortal del temporal ha estat a la localitat burgalesa d'Hontoria de Valdearados, on una dona de 73 anys ha mort quan li ha caigut a sobre una porta. La dona estava assegurant una de les dues fulles de la porta quan l'altra fulla li ha caigut a sobre per la força del vent i li ha donat un fort cop al cap.

Incendi a Alacant

A la província d'Alacant, un incendi que ha començat aquest dissabte al matí al municipi de la Nucia afecta ja tres poblacions més. El foc, que l'hauria causat la caiguda d'una torre elèctrica, ha obligat a desallotjar els veïns de diverses urbanitzacions. Més de 700 efectius dels diferents cossos de seguretat i emergències treballen en l'extinció del foc, tot i que fonts de l'Ajuntament de Benidorm han declarat que l'incendi està descontrolat a causa de les fortes ratxes de vent.

El temporal ha afectat pràcticament tota la península, però sobretot les comunitats del nord. A Galícia, Astúries, Cantàbria i Euskadi el vent ha arribat a superar els 150 quilòmetres per hora i s'hi ha decretat el grau màxim d'alerta. Al País Basc han desallotjat 60 persones a la població de Basauri, perquè han caigut les teulades de diversos edificis. Al mar les onades han arribat fins als 21 metres d'alçada.

A les comunitats més afectades pel vent, hi ha retards en el transport, municipis sencers sense llum i restriccions a les carreteres que no estan tallades.

La Corunya tanca l'aeroport pel fort temporal

El temporal ha provocat diversos danys a Galícia, a més de la segona víctima mortal. Protecció Civil ha decretat l'alerta roja per vents, que la nit d'aquest divendres a dissabte han deixat ratxes de 150 quilòmetres per hora a tot el litoral gallec i onades de set i vuit metres. A la població d'Estaca de Bares el vent ha arribat fins als 194 quilòmetres per hora. L'aeroport de la Corunya està tancat des d'aquest divendres al vespre.

La matinada de divendres les ventades i el mal temps ja han fet caure arbres, han arrossegat contenidors i han destruït senyals de trànsit. El temporal també ha provocat un despreniment de terra a l'autovia A-55 a Mos, a Pontevedra, que ha fet danys materials en cinc turismes. Les espècies marines també s'han vist afectades pel temporal. S'han hagut de recuperar vuit cetacis i diferents aus marines dels sorrals gallecs.

Cancel·lats 30 viatges marítims a l'estret de Gibraltar

La majoria de comunitats autònomes espanyoles han declarat alertes meteorològiques a causa del vent, de l'estat de la mar i de la pluja. A Andalusia, s'han cancel·lat fins a 30 viatges amb ferri que enllacen Tarifa i Algesires amb el port marroquí de Tànger.

A les Illes Balears també s'han activat les alertes i les comunicacions marítimes amb Catalunya i el País Valencià podrien quedar afectades.

A Catalunya el temporal també ha arribat amb molta força provocant problemes a la xarxa viària i de trens i en el subministrament elèctric.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut