Madrid

El rei Joan Carles cedeix el tron al seu fill perquè obri "una nova etapa d'esperança"

Eva ClotaActualitzat

Contingut però visiblement emocionat el rei Joan Carles ha comparegut quan passaven cinc minuts de la una de la tarda per explicar en primera persona els motius que l'han portat a abdicar en favor del seu fill. Ho ha fet a través d'un missatge emès per televisió de poc més de cinc minuts en què ha justificat la seva renúncia en clau de relleu generacional. Cedeix el tron al seu fill Felip pensant que això és el millor per a Espanya i en nom de l'estabilitat, que és l'emprenta d'identitat de la institució monàrquica.

El monarca ha decidit abdicar a favor del príncep d'Astúries perquè aquest, que regnarà com a Felip VI als 46 anys, pugui "obrir una nova etapa d'esperança en què es combinin l'experiència adquirida i l'impuls d'una nova generació". Joan Carles ha destacat l'auge d'una generació més jove, amb noves energies, decidida a emprendre amb determinació les transformacions i reformes que la conjuntura actual està demandant i ha dit que és hora que passi a primera línia.

Mirada enrere i endavant

El rei ha començat el missatge assegurant que es dirigia a la nació amb "singular emoció" per explicar els motius del que ha dit que era una "decisió important". Ha recordat la missió que va rebre en ser proclamat fa quatre dècades, la de servir els interessos generals amb l'afany que els ciutadans fossin protagonistes del seu destí i el país una democràcia moderna i plenament integrada a Europa. I ha fet balanç, assegurant que quan mira enrere sent "orgull i gratitut cap als espanyols". Assegura que ha gaudit amb els seus èxits i ha patit quan el dolor o la frustració els ha embargat.

Però, ha reconegut, és moment de deixar pas a una nova generació. La "llarga i profunda crisi econòmica" ha deixat serioses cicatrius, segons el monarca, però també ha despertat un impuls de renovació, de superació, de corregir errors i obrir camí a un futur decididament millor. És en la forja d'aquest futur que, ha conclòs, la nova generació mereix passar a primera línia i afrontar el demà amb renovada intensitat i dedicació.

Ha alabat la maduresa, preparació i sentit de la responsabilitat del seu fill i s'ha mostrat convençut que comptarà sempre amb el suport de la seva esposa i futura reina, la princesa Letícia.

Joan Carles ha explicat que va saber al gener, quan va complir 76 anys, que era el moment de retirar-se. La decisió, però, s'ha fet efectiva ara, quan ell s'ha sentit recuperat tan físicament com en la seva activitat institucional, i ha instat el govern i les Corts Generals a posar en marxa la maquinària per a la seva sucessió prevista a la Constitució.

El rei ha tornat a expressar la seva gratitud cap als espanyols així com a les autoritats i institucions de l'Estat i a la reina Sofía abans d'acabar amb un "guardo i guardaré sempre Espanya en el més profund del meu cor".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut