Barcelona

El que cal saber de la controvertida llei antipirateria dels EUA

Els EUA han posat l'accelerador en la lluita contra la pirateria, tot i que han hagut d'aixecar una mica el peu per la controvèrsia generada. El projecte de llei batejat com a "SOPA" (Stop Online Piracy Act) a la Cambra de Representants i com a PIPA (Protect IP Act) al Senat preveu investigar, perseguir i tancar qualsevol particular o empresa sospitosa d'haver penjat a internet i sense permís continguts amb drets d'autor, dins i fora del país. Gegants d'internet com Google, Yahoo! o Facebook hi veuen una retallada en els drets dels internautes, mentre que la indústria del cinema i la música i el magnat dels mitjans de comunicació Rupert Murdoch la defensen aferrissadament.

Irene VaquéActualitzat
Què diu la llei?

L'esborrany inicial de les SOPA i PIPA dóna poders als propietaris dels continguts i al Departament de Justícia dels EUA per demanar el tancament de webs que "faciliten", "permeten" o directament cometen una vulneració dels drets d'autor. És a dir, que poden tombar les pàgines que permeten descàrregues o enllacen a aquests continguts. També s'hi impediria la publicitat i el negoci de companyies de pagament, com PayPal.

Què canvia respecte a la llei actual?

Els EUA van aprovar el 1998 la Digital Millennium Copyright Act (DMCA), que implica que qualsevol web que allotgi contingut sense permís o hi enllaci retiri aquest contingut un cop sigui denunciat. Amb el redactat inicial de les SOPA i PIPA, es pot obligar empreses com Google o Facebook a ser més actives en la lluita contra la pirateria, cosa que suposaria destinar molts diners a rastrejar el contingut. És a dir, que fins ara actuaven davant d'una notificació i, amb la nova legislació, haurien de prendre la iniciativa si no volguessin ser considerades infractores elles.

Què argumenten els opositors a la llei?

A banda de l'increment de despesa que els pot suposar, també hi veuen un pas cap a la censura, perquè es pot arribar a tancar un lloc web sense que s'hagi tingut la possibilitat de defensar-se davant la justícia. També argumenten que hi pot haver problemes de seguretat, perquè els usuaris podrien intentar accedir als continguts vetats a través de servidors d'altres països. Els detractors s'han unit a la plataforma Netcoalition.

I els defensors?

La indústria cinematogràfica i la musical denuncien les pèrdues milionàries que els suposa la pirateria. El magnat de la comunicació Rupert Murdoch, propietari de mitjans com els diaris "The Wall Street Journal" i "The Sun" o de la cadena de televisió Fox, acusa Google de ser "el líder de la pirateria" i d'obtenir beneficis venent publicitat vinculada a continguts que tenen drets d'autor. Murdoch també ha criticat Barack Obama per haver-se afegit "als patrons de Silicon Valley que amenacen amb la pirateria i purament i simplement amb el robatori als creadors de programes".

Què hi diu la Casa Blanca?

L'administració de Barack Obama va afirmar el cap de setmana que no donaria suport a cap projecte de llei contra la pirateria en cas que "fomentés la censura, posés en perill la seguretat o alterés l'estructura de la xarxa cibernètica". Tot i que s'han fet canvis als textos dels projectes de llei, no hi ha consens i, fins i tot, la Cambra de Representants ha hagut d'ajornar la votació, que volia fer abans del 24 de gener.

Quines mobilitzacions hi ha?


Diversos portals d'internet, entre els quals hi ha el web en anglès de la Viquipèdia i Reddit, "apagaran" els continguts i mostraran un fons negre aquest dimecres, durant 24 hores, com a mostra de rebuig de la llei.

El director executiu de Twitter ha rebutjat participar-hi al·legant que es tracta d'un problema "local", mentre que al Firefox ja es pot trobar una aplicació per recuperar les pàgines bloquejades.

També hi ha qui ha fet broma sobre com sobreviure a un dia sense Viquipèdia.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut