Barcelona

El primer informe PISA d'adults suspèn Espanya en matemàtiques i comprensió lectora

En el primer estudi d'avaluació de les persones d'entre 16 i 65 anys, Espanya se situa en l'últim lloc dels 23 països de l'OCDE en matemàtiques i en el penúltim en comprensió lectora. L'informe conclou que els espanyols tenen problemes per entendre, per exemple, el gràfic que acompanya el rebut de la factura de la llum, comparar preus d'hotels o sumar el cost dels diversos productes per saber el preu final de la compra.

RedaccióActualitzat
En la llista dels països més desenvolupats del món, Espanya se situa a la cua en matemàtiques i comprensió lectora, també entre els adults. Ho indica el primer informe d'avaluació de les competències dels adults (PIACC per les sigles en anglès), que ha estudiat la població d'entre 16 i 65 anys dels 23 països de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). Fins ara, l'OCDE havia estudiat el nivell dels estudiants de 15 anys.

Espanya ocupa l'últim lloc en matemàtiques i el penúltim en comprensió lectora, només per damunt d'Itàlia. Al capdavant, en tots dos casos, se situen, per aquest ordre, el Japó i Finlàndia. Entre els països que també surten malparats en comprensió lectora hi ha França, Irlanda i Polònia, mentre que en matemàtiques comparteixen el lloc baix de la classificació els Estats Units, França i Irlanda.

Aquesta mena d'informe PISA per a adults estableix que els espanyols tenen problemes per entendre, per exemple, el gràfic que acompanya el rebut de la factura de la llum, comparar preus d'hotels o sumar el cost dels diversos productes per saber el preu final de la compra.

També indica que hi ha països on els graduats de Formació Professional de Grau Mitjà o Batxillerat tenen més bona nota en matemàtiques que els espanyols llicenciats universitaris o amb títol d'FP de Grau Superior. I assenyala que els mals resultats es tradueixen, després, en pitjors retribucions salarials.

Més de 6.000 espanyols van participar en l'estudi, fet entre el 2011 i el 2012, i que consistia en una prova d'una hora.

El Ministeri d'Educació considera que l'informe demostra que la LOGSE, la llei educativa impulsada pel PSOE als anys 90, va suposar un estancament. També admet que els resultats no són esperançadors de cara a trobar feina en un mercat cada cop més global.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut