Madrid

El president de la SGAE i 8 persones més, detingudes per apropiació indeguda

El president de la SGAE, Teddy Bautista, és un dels nou detinguts en l'operació de la Guàrdia Civil que investiga el desviament de diners des de l'entitat recaptadora dels drets d'autor. Aquest divendres s'han fet 7 escorcolls a la seu central de la SGAE i altres oficines i domicilis, on s'ha analitzat molta documentació i material informàtic. Als detinguts se'ls imputen delictes societaris i d'apropiació indeguda per haver creat una xarxa d'empreses que s'hauria lucrat desviant fonts de la institució.

Actualitzat
Diversos vehicles de la Guàrdia Civil han arribat cap a les onze del matí a la seu de la SGAE, al carrer Fernando VI de Madrid, i han desallotjat els treballadors que es trobaven dins l'edifici per escorcollar-lo.

De moment, nou persones han estat detingudes i passaran a disposició del Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, del qual és titular Pablo Ruz. Entre els detinguts, hi ha Teddy Bautista, president de la SGAE, així com José Neri, director de la sDae (filial digital de la SGAE), segons informa EFE.

Dos anys d'investigació de la Fiscalia Anticorrupció

La Fiscalia Anticorrupció va denunciar fa unes setmanes la SGAE a l'Audiència Nacional per un suposat desviament de fons en les seves activitats. L'escrit del Ministeri Públic respon a unes diligències que la fiscalia va obrir ara fa dos anys arran d'una denúncia que l'Associació d'Internautes, l'Associació d'Usuaris d'Internet, l'Associació Espanyola de Petites i Mitjanes Empreses d'Informàtica i Noves Tecnologies (APEMIT) i l'Associació Espanyola d'Hostalers Víctimes del Canon (VACHE) van presentar al novembre del 2007.

L'advocat que representa aquestes associacions, Josep Jover, xifra aquest desfalc en 400 milions d'euros. Jover també ha manifestat la seva sospita per la falta de control del Ministeri de Cultura en aquest afer, ja que anualment autoritza i publica els comptes de la SGAE. Ho ha dit al programa "El Cafè de la República", de Catalunya Ràdio.

Una xarxa d'empreses amb activitats lucratives


Els internautes denunciaven que els directius de la SGAE havien format una trama d'empreses filials al voltant de la Societat Digital d'Autors i Editors (sDae) en què les quantitats recaptades en concepte de gestió de drets d'autor s'invertien en activitats lucratives. Segons aquestes associacions, la Societat General d'Autors i Editors incomplia, així, "el mandat legal que exigeix que els drets recaptats es reparteixin de manera equitativa entre les obres i les produccions". I és que la Societat General d'Autors i Editors estaria destinant els diners recaptats pels drets a mantenir empreses privades dels seus socis, que "a més tenen un ànim de lucre prohibit expressament per llei".

Segons els denunciants, aquestes activitats podrien ser "constitutives dels delictes d'apropiació indeguda, estafa i frau de subvencions, que serien atribuïbles als responsables de les empreses que haurien portat a terme la malversació" dels seus recursos econòmics i, de manera subsidiària, al Ministeri de Cultura, com a principal fiscalitzador d'aquest tipus d'associacions".

Aquesta operació arriba l'endemà que l'entitat celebrés eleccions, uns comicis en què es va imposar la Candidatura Professional d'Autors i Compositors.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut