El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, durant una roda de premsa aquest dilluns a Brussel·les. (Foto: Reuters)
El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, durant una roda de premsa aquest dilluns a Brussel·les. (Foto: Reuters)
Brussel·les

La proposta del president de l'Eurogrup d'exportar el rescat xipriota estén el pànic entre els inversors

Jeroen Dijsselbloem considera que la signatura de l'acord entre la troica i Xipre ha fet "retrocedir els riscos" i apunta que és un exemple per a altres països de la zona euro que hagin de reestructurar el seu sector bancari. Les paraules del president de l'Eurogrup, posteriorment desmentides per la seva portaveu, han fet que l'Ibex-35 hagi tingut la quarta pitjor caiguda de l'any i quedi per sota el nivell dels 8.200 punts.

RedaccióActualitzat
El pla de rescat per a Xipre acordat aquest dilluns representa un nou model per solucionar els problemes bancaris de la zona euro en cas que altres països també hagin de reestructurar els seus sectors bancaris, segons ha indicat el president de l'Eurogrup, l'holandès Jeroen Dijsselbloem, en declaracions a l'agència Reuters i el diari "Financial Times".

El president de l'Eurogrup ha dit que considera que la signatura de l'acord, que marca la reestructuració de la primera entitat del país i la liquidació de la segona, ha fet "retrocedir els riscos". Dijsselbloem ha afegit que "si s'aprecia risc en un banc, el nostre primer plantejament hauria de ser: d'acord, què farà el banc respecte a això? Què pot fer per recapitalitzar-se a si mateix? Si el banc no pot fer-ho, parlarem dels accionistes i els propietaris de bons, els demanarem que contribueixin a recapitalitzar l'entitat i, si fos necessari, també als dipositants no garantits".

Matís de la portaveu de Dijsselbloem

Posteriorment, i a través de la seva portaveu, Dijsselbloem ha matisat aquestes declaracions i ha apuntat que l'acord sobre Xipre és "una solució única" i ha negat que hagi de ser un "model" per a futures intervencions en bancs amb problemes. "Vull subratllar que Dijsselbloem no ha dit res sobre models a l'entrevista" amb Reuters i "Financial Times".

La portaveu ha dit a l'agència Efe que el president de l'Eurogrup no ha utilitzat la paraula "patró" o "model" (en anglès, "template"), però tampoc ha descartat la possibilitat que en propers casos de reestructuració bancària es repeteixin les pèrdues que tindran accionistes, posseïdors de bons i inversors amb dipòsits de més de 100.000 euros de Xipre.

En un breu comunicat, Dijsselbloem ha insistit en les paraules de las seva portaveu. "Xipre és un cas específic amb reptes excepcionals que requerien les mesures de participació del sector privat que vam acordar", ha defensat el president de l'Eurogrup, que també ha apuntat que "els programes d'ajustos macroeconòmics estan fets a mida de la situació del país en qüestió i no es fan servir models o patrons".

Vermell a les borses

Tot i la rectificació, les paraules de Dijsselbloem han tingut un efecte immediat en les borses, que s'han tenyit de vermell i han tancat amb pèrdues, arrossegades pel sector bancari. L'Ibex-35 ha tingut la quarta pitjor caiguda de l'any amb un 2,27% i ha perdut el nivell dels 8.200 punts. La prima de risc ha pujat de 348 a 362 punts bàsics.
Anar al contingut