La representació del naixement de Jesús en un pessebre (Foto: Flickr / Carquinyoli)
La representació del naixement de Jesús en un pessebre (Foto: Flickr / Carquinyoli)
El Vaticà

El papa diu que la virginitat de Maria "no és un mite, és una veritat" i desmenteix que hi hagués un bou i un ruc al pessebre

És una de les conclusions a què arriba el papa en el seu últim llibre. Benext XVI també assegura que la virginitat de Maria "no és un mite, sinó una veritat". Sobre els reis mags, assegura que representen la humanitat "quan emprèn el camí cap a Crist".

Actualitzat
Jesús va néixer a Betlem i se sap exactament quan, i la virginitat de Maria "no és un mite, sinó una veritat". Aquestes són algunes de les principals conclusions de l'últim llibre del papa Benet XVI, "La infància de Jesús". El pontífex assegura "sense reserves" que Jesús va ser concebut per obra i gràcia de l'Esperit Sant i va néixer de la verge Maria. A partir del diàleg entre Maria i l'àngel Gabriel, es veu com Déu, a través d'una dona, busca un "nou ingrés al món", diu el pontífex, que afegeix que Maria "va acceptar la voluntat de Déu, va mirar de ser comprensiva i es va mostrar com una dona valenta, de gran interioritat".

En el tercer llibre de la trilogia del papa sobre Jesús de Natzaret, de 176 pàgines i que ha estat traduït a nou llengües, Benet XVI afirma que sap molt bé qui és Jesús i d'on ve i assegura que pertany a una època "perfectament datable i a un ambient geogràfic perfectament indicat": a Betlem l'any XV de l'imperi de Tiberi Cèsar, d'acord amb l'Evangeli segons Lluc.

Sobre el naixement, el papa també explica que Maria va embolicar el nen. I continua: "Sense sensibleries podem imaginar l'amor amb què Maria es va preparar per aquest moment i com va preparar el naixement del seu fill".

L'Evangeli no recull el bou i el ruc

El pontífex assegura que l'Evangeli no recull que hi hagués un bou i un ruc al pessebre. Segons Ratzinger, en l'Evangeli "no es parla d'animals" al lloc on va néixer Jesús, però ho justifica dient que, tractant-se d'un pessebre, el lloc on mengen els animals, "la iconografia cristiana va captar molt aviat aquest motiu" i ho va incorporar. Per això, avui dia ja no hi ha cap representació del pessebre que no ho incorpori.

D'altra banda, el papa explica que hi ha dos moments en la història de Jesús en què Déu intervé directament en el món material: el part de la Verge i la Resurrecció del Sepulcre. Benet XVI, però, recorda que Déu només es permet actuar en l'esfera espiritual i no en la material.

Els reis representen la humanitat "quan emprèn el camí cap a Crist"


Pel que fa als reis mags, el papa diu que representen la humanitat "quan emprèn el camí cap a Crist". Sobre els dubtes que planen sobre l'adoració dels reis, el papa està convençut que es tracta d'un fet històric. En qualsevol cas, però, diu que tant si és veritat com si no no afecta cap aspecte essencial de la fe.

Finalment, en l'epíleg, el papa parla de l'últim episodi de la infància de Jesús, quan amb 12 anys va anar al temple de Jerusalem i va discutir amb els doctors. Benet XVI assegura que Jesús, que es presentava com un lliberal o un revolucionari, té en aquest cas un comportament contra les falses devocions.
Anar al contingut