Eufemio García va morir a casa seva dimarts.
Eufemio García va morir a casa seva dimarts.
L'Hospitalet de Llobregat

El pacient amb un cor artificial va morir per arítmies i no pas perquè la màquina fallés

El primer pacient de Catalunya amb un cor artificial va morir a causa d'unes arítmies més greus que les que ja havia tingut i no pas per una falla de la màquina. L'autòpsia ha confirmat que la mort Eufemio García va ser "natural", en paraules dels metges de l'Hospital de Bellvitge, perquè, malgrat que duia implantat un desfibril·lador, no va poder superar les arítmies. Els metges defensen l'ús dels cors artificials en aquests pacients i asseguren que, gràcies a la màquina, el pacient va poder viure quatre mesos més. També han desvinculat la defunció de la pressió a què s'hauria vist sotmès.

RedaccióActualitzat
"Una casualitat" va voler que Eufemio García morís just l'endemà que l'hospital presentés públicament el seu cas. Així ho ha assegurat el responsable de la unitat d'insuficiència cardíaca de Bellvitge, Nicolás Manito. El metge ha recordat que el cor artificial no era capaç per si mateix de mantenir-lo viu, perquè era un aparell de suport i no pas de substitució.

Manito ha defensat el tractament com a solució de futur per a pacients amb malalties cardíaques com la de García. "Malgrat el trist desenllaç, pensem que el futur d'aquest tipus de pacient passa per la implantació de cors artificials, encara que s'han de seleccionar els pacients adequats", ha afegit.

Tot i que el cor costa 100.000 euros, els metges recorden que "en casos de pacients com aquest, que no hauria pogut sortir mai de l'hospital, també cal tenir en compte que un ingrés tan llarg és costós per al centre".
Anar al contingut