Barcelona

El Prat opera, però cancel·la més de 300 vols

Els aeroports catalans han recuperat aquest dilluns lentament la normalitat, però no tot el trànsit aeri habitual. Tot i que s'han enlairat els avions amb destinació a la resta de l'estat i Portugal, s'han continuat cancel·lant connexions amb bona part d'Europa, on molts aeroports es mantenen tancats pel núvol de cendra provocat pel volcà islandès. El Prat ha cancel·lat 321 vols dels 850 que estaven programats i ha començat a funcionar com a punt d'enllaç intercontinental. Concretament, ha rebut 74 vols regulars i especials amb passatgers europeus que han continuat el viatge fins a la seva destinació en autocar. A tot l'estat, segons Aena, s'han cancel·lat 9.372 vols des de dijous.

Actualitzat
L'espai aeri torna lentament a la normalitat de forma progressiva, tot i que aquest dilluns continua sent molt complicat viatjar en avió pels efectes del núvol volcànic islandès. El Prat ja ha cancel·lat més de 300 vols i, al conjunt de l'estat i fins a les 7 de la tarda, han etat 1.705 els vols cancel·lats, quan n'hi havia 5.249 de previstos. Aquestes cancel·lacions són fruit de les restriccions parcials o totals que es mantenen en diversos països europeus.

El Prat, obert, però amb cancel·lacions a Europa

A l'aeroport del Prat es registraven cues aquest dilluns a primera hora del matí als taulells d'informació, ja que algunes connexions amb els països del nord d'Europa estan cancel·lades. En declaracions a "Els matins", de TV3, el director de l'aeroport de Barcelona, Fernando Echegaray, ha destacat la importància de mantenir el Prat obert.

Segons Echegaray, uns 100.000 passatgers del Prat s'han vist afectats des de dijous pels problemes que el núvol volcànic ha ocasionat al trànsit aeri. Les connexions que, sobretot, han tingut problemes han estat els vols cap al nord. El director de l'aeroport del Prat recomana als passatgers que han de viatjar a altres països del continent europeu que consultin les seves companyies abans d'anar al Prat.

A més, en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Echegaray ha confirmat que l'aeroport del Prat s'utilitza ja com a "hub", és a dir, com a plataforma d'entrada de vols amb destinació a països del nord d'Europa que aterren a la capital catalana i continuen els seus viatges per carretera. Una trentena de vols procedents de les Canàries, les Balears i l'Àfrica amb destinació al nord d'Europa han aterrat a la capital catalana per continuar el seu viatge per carretera. En total, han estat 74 els vols regulars i especials amb passatgers europeus que han continuat el viatge fins a la seva destinació en autocar.

La situació és desigual al conjunt d'aeroports catalans

L'aeroport de Girona ha operat amb normalitat tots els vols programats cap al sud. Tot i això, Ryanair ha decidit no volar cap al nord i el centre d'Europa fins dimecres, encara que aquest dimarts obrin alguns aeroports. Altres companyies han desviat els seus vols procedents de Luxor, Punta Cana i Turquia cap a l'aeròdrom gironí. Des d'aquí, els passatgers han pogut enllaçar amb altres vols o anar en autobús en direcció a Centreeuropa. En total, 32 vols d'anada i tornada en direcció al sud d'Espanya, Portugal, el Marroc i Palma.

A Reus, en canvi, s'han cancel·lat set vols i només l'enllaç de Ryanair entre Reus i Sevilla s'ha pogut enlairar.

L'únic aeroport propietat de la Generalitat, el de Lleida-Alguaire, no operarà cap vol fins divendres, perquè habitualment no presta servei entre setmana.

Blanco ofereix els aeroports espanyols a Europa

El ministre de Foment, José Blanco, ha ofert els aeroports espanyols a la resta de socis comunitaris com a plataforma aèria d'entrada o sortida del continent.

Cues i queixes

Tot i que la majoria d'usuaris s'han pres el problema amb comprensió i resignació, molts s'han queixat de les llargues hores d'espera. Els passatgers tenen l'opció de canviar els bitllets per altres dates o bé que se'ls tornin els diners que els van costar. Les principals companyies afectades han estat Vueling, Spanair, Lufthansa, Air France i EasyJet.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut