Imatge d'arxiu del mercat cobert d'Alep, patrimoni de la humanitat
Imatge d'arxiu del mercat cobert d'Alep, patrimoni de la humanitat
Alep

El mercat medieval d'Alep, pràcticament reduït a cendres pels combats

La Unesco denuncia els danys que ha rebut el ric patrimoni històric de Síria a causa de la guerra civil i es reuneix d'urgència amb la Lliga Àrab per mirar de salvar-lo. Els bombardejos, raids i incendis continuen tant a Alep com a Daraa i a Homs.

RedaccióActualitzat
El mercat medieval d'Alep, declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco, ha quedat pràcticament reduït a cendres per l'incendi que es va declarar dissabte arran dels combats entre les forces del règim i els rebels sirians. El basar, un dels més importants del món i el més ben conservat de la seva categoria, havia aconseguit sortir il·lès de la guerra, però els bombadejos de divendres i els enfrontaments de dissabte van provocar un gran foc que ha arrasat entre 700 i 1.000 botigues, segons les primeres valoracions. De fet, segons un vídeo amateur penjat a internet per activistes sirians, les flames seguien cremant diumenge al matí.

Aquest ha estat el cop més dur que ha rebut el centre històric de la ciutat, on s'apleguen mitja dotzena de llocs culturals reconeguts a Síria. Fins que va esclatar el conflicte civil a Síria, el mercat d'Alep era una important atracció turística pel seu valor històric, amb els seus carrerons estrets i empedrats i les botigues de venda de perfums, teles i espècies.

Salvar el patrimoni històric


La Unesco i la Lliga Àrab es reuniran d'urgència després d'aquest funest cap de setmana per intentar trobar maneres de salvar el ric patrimoni històric de Síria. L'incendi del mercat cobert és un exemple de la devastació que ha causat el conflicte. La Unesco ha indicat que els altres escenaris que pertanyen al patrimoni de la humanitat -les ciutats velles d'Alep i Damasc, el desert de Palmira i el castell dels cavallers- ja han patit danys.

Encara que les causes exactes del foc es deconeixen, es creu que les flames es van propagar ràpidament per l'estructura de l'edifici, ja que tot i que l'interior és de pedra la seva façana està formada per arcs de fusta que connecten entre si els locals.

"No només ha cremat el basar, el meu cor també està inflamat", ha dit a Reuters un activista antigovernamental identificat com Hashem, que abans que esclatés la guerra aprenia l'ofici de joier en el mercat.

Els rebels, que acusen les forces governamentals de les destrosses per l'ús de maquinària pesant en els nuclis urbans, calculen que la reparació dels danys al patrimoni nacional costarà milions de dòlars. Per això, alguns rebels han criticat l'actuació dels seus companys: "Tots sabem que (el de Bashar al-Assad) és un règim criminal que farà qualsevol cosa, però els combatents... Què hi feien allà?, ha qüestionat un d'ells.

En canvi, altres rebels s'han posicionat a favor dels seus col·legues. "El foc anava cap a la mesquita dels Omeia i els combatents van arribar a la ciutat vella intentant frenar-lo", ha explicat Yasser, un altre activista.

Morts i combats continuen

Mentrestant, els combats continuen als barris orientals d'aquesta ciutat, a Daraa i a Homs. A la província d'Idlib, al nord del país, l'Observatori Sirià dels Drets Humans informa de la mort d'almenys dotze civils, cinc dels quals nens, en raids sobre la població de Salquina en mans dels rebels.

L'ONG també parla de cinc morts a Tafas, on els milicians contraris al règim han elaborat un vídeo mostrant cadàvers de persones que, segons ells, han estat víctimes dels bombardejos.

Anar al contingut