Oxford

El matemàtic Marcus du Sautoy afirma que les matemàtiques poden donar la immortalitat

L'elixir de la vida eterna té una fórmula plena de números. El professor de la Universitat d'Oxford Marcus du Sautoy en coneix el secret i no és gaire gelós per guardar-lo. Explica a qui el vulgui escoltar que les matemàtiques et poden fer aconseguir la immortalitat. La manera d'arribar-hi, però, ja és més complicada. Només cal un ingredient: talent. Segons aquesta teoria, el mateix Du Sautoy és immortal perquè està considerat un dels científics més prestigiosos del Regne Unit. Aquesta etiqueta no li impedeix declarar que les matemàtiques són tan addictives com una droga i tan agradables com el sexe.

Actualitzat
El matemàtic anglès Marcus du Sautoy, professor de la Universitat d'Oxford, assegura que les matemàtiques, "si tens talent, et poden fer aconseguir la immortalitat". I és que per aquest catedràtic, escriptor i divulgador de 43 anys, autor del "best seller" "La música de los números primos", convertit en un èxit de vendes en alguns països com Itàlia, les matemàtiques, malgrat la seva dificultat, poden arribar a ser tan addictives com una droga i tan agradables com el sexe.

Sautoy no té problemes per dir que "treballar en un problema matemàtic és com tenir relacions sexuals durant deu anys, fins que de sobte arribes a l'orgasme i ho entens tot bé". Explica que un cop ho has provat, vols tornar-ho a sentir. Du Sautoy admet que ha tingut tres d'aquests moments en la seva vida i afegeix que està frisós "perquè n'arribi un quart".

Passió pels números

L'expert creu que és precisament aquesta dificultat la que dóna a les matemàtiques aquest "encant" tan especial que, d'altra banda, fa de la matèria una de les assignatures més temudes i menys compreses per la majoria d'escolars i adolescents.

El problema, segons Du Sautoy, està en el fet que els professors que imparteixen aquesta matèria no gaudeixen, en molts casos, d'una titulació específica, i per tant no transmeten a les noves generacions la utilitat i importància que tenen les matemàtiques en la vida quotidiana. Proposa "enriquir els professors amb un bagatge matemàtic més bo, de manera que el puguin comunicar als seus alumnes". Això, assegura, és el que ha intentat fer convertint-se en un personatge mediàtic amb llibres, conferències i programes de televisió.

"Best-seller" matemàtic

L'impacte de "La música de los números primos", obra de la qual s'han venut més de 100.000 exemplars a tot el món, li ha obert els ulls. L'autor hi explica, en clau de misteri, a l'estil de les novel·les negres, la vida i obra dels matemàtics més rellevants de la història, així com les hipòtesis que encara queden per resoldre, com la formulada per l'alemany Bernhard Riemann el 1859.

Aquest científic va plantejar que els nombres primers es distribueixen "de manera aleatòria, però justa", a l'univers numèric, com ho fan les molècules de gas en un espai tancat. Ningú no ho ha pogut demostrar, i Du Sautoy assegura que pagaria i fins i tot donaria la seva ànima per resoldre aquesta hipòtesi. D'aquesta manera, assegura, "passaria directament a la història, seria com intercanviar la meva ànima per la immortalitat"

D'espia a matemàtic

Aquest catedràtic d'aire modern aspirava a convertir-se en un espia, com la seva mare, membre dels serveis secrets britànics, quan, amb tretze anys, un professor li va recomanar alguns llibres de matemàtiques i va despertar el seu interès per una ciència que fins aleshores creia difícil i avorrida.

Ara es disposa a publicar un nou llibre, aquesta vegada sobre la simetria i la seva relació amb altres disciplines.
Anar al contingut