Palamós. Foto: Jordi Fernández.
Palamós. Foto: Jordi Fernández.

El mar amb la temperatura del juliol

Aquest cap de setmana de platja vindrà acompanyat d'unes temperatures de l'aigua del mar més altes del normal. Al llarg del litoral català, la temperatura superficial voltarà els 21 o 22ºC.

Néstor GómezActualitzat

El cap de setmana serà d'estiuet, de temps molt propici per gaudir de la muntanya i les platges. Els migdies seran càlids, i l'aigua del mar acompanyarà, amb uns valors més alts del que toca per l'època de l'any.  Les boies de Tarragona i Barcelona, registraven el matí de divendres, valors de 21,6ºC i 21,2ºC respectivament. A l'Estartit, l'aigua es mantenia a 21.3ºC. Fins a una fondària de 70 metres, l'aigua conserva temperatures superiors als 20ºC.

L'Estartit

A mitjans de setmana, la temperatura a l'Estartit era de 21,7 ºC, la més alta dels darrers 40 anys per aquestes dates.

Les temperatures suaus i l'absència de tramuntana durant els darrers dies han permès que la temperatura assoleixi aquest valor. Els 3 ºC de diferència respecte la temperatura normal per a la segona desena d'octubre mostra aquesta excepcionalitat de les aigües càlides a l'Estartit, segons ens ha informat Josep Pascual, observador meteorològic i col·laborador de l'Institut de Ciències del Mar. Són temperatures tants altes que, fins i tot, superen els valors de molts dies d'estiu.

En els darrers 40 anys, només cinc vegades la temperatura del mar ha estat una mica més càlida que l'actual i, en tots els casos, s'havia registrat entre primers dies d'octubre, mai passat el dia 10.

  • ♦ 22,8 ºC, el 2 d'octubre de 1990.
  • ♦ 22,2 ºC, l'1 d'octubre de 1997.
  • ♦ 22,0 ºC, el 5 d'octubre de 1998.
  • ♦ 22,0 ºC, el 2 d'octubre de 1999.
  • ♦ 21,9 ºC, el 3 d'octubre de 2011.

Aquesta temperatura tan càlida no només es dóna a l'aigua del mar més superficial, sinó que arriba fins als 50 metres de fondària. Els 20,3 ºC actuals, contrasten amb els 17,2 ºC de temperatura mitjana per a la segona desena d'octubre.

Anar al contingut