Rouen

El manuscrit original de "Madame Bovary" es pot consultar a internet

Les 4.500 pàgines de "Madame Bovary" escrites per Gustave Flaubert estan disponibles a internet. La Universitat i la Biblioteca Municipal de Rouen, la localitat on va néixer Flaubert, i desenes de voluntaris amants de la literatura han transcrit les pàgines originals i les han penjat a la xarxa. Al web que han creat, es pot consultar tant l'esborrany, ple de gargots, com la transcripció, molt més llegible.

Actualitzat
El professor especialista en Gustave Flaubert, Yvan Leclerc, va coordinar el projecte. Es va fer una crida per internet per buscar voluntaris que volguessin ajudar a transcriure les 4.500 pàgines. Van respondre centenars de persones.

En total, entre voluntaris i alumnes de la Universitat de Rouen van participar-hi unes 600 persones. La principal dificultat de la transcripció dels manuscrits originals ha estat les nombroses correccions i gargots que hi va fer Flaubert en els cinc anys que va trigar a escriure l'obra. Això ha fet que fossin necessaris dos anys per poder tenir acabades les transcripcions.

El resultat d'aquests treballs estan disponibles ara a internet. Al web, els internautes poden consultar el document original de l'autor francès i, al costat, la transcripció. La pàgina està destinada tant a especialistes com al públic en general.

Anar al contingut