Madrid

El llapis de memòria de Bárcenas fixa en 8,3 milions el diner negre del PP en els últims vint anys, segons "El Mundo"

El jutge Pablo Ruz examinarà aquest dimecres més documentació aportada per Luis Bárcenas en la seva declaració de dilluns. Es tracta d'un llapis de memòria amb informació sobre la presumpta doble comptabilitat del PP. Pel que fa a aquesta documentació, el diari "El Mundo" publica que el PP hauria gestionat uns 8,3 milions d'euros en negre en els últims vint anys provinents del finançament irregular.

RedaccióActualitzat
Nou capítol del "cas Bárcenas". A l'Audiència Nacional, el magistrat Pablo Ruz estudiarà el llapis de memòria que dilluns li va entregar Luis Bárcenas. Durant la seva declaració, l'extresorer del PP va aportar nombrosa informació, que ara el jutge examinarà abans d'entregar-la a les parts.

Tot i que el llapis de memòria està, teòricament, en mans de la justícia i no se sap quina informació conté, aquest dimecres el diari "El Mundo" ja en publica alguns dels continguts. Segons aquesta documentació, en els últims vint anys el PP hauria gestionat uns 8,3 milions d'euros en negre provinents del finançament irregular. Aquest diari assenyala que Mariano Rajoy seria el segon alt càrrec del PP que més diners hauria rebut de la comptabilitat il·legal, darrere de l'assessor electoral Pedro Arriola. Rajoy hauria rebut gairebé 350.000 euros i Arriola, prop d'1,5 milions d'euros en metàl·lic.

"El Pais", per la seva banda, informa que perilla la continuïtat de Pablo Ruz com a jutge instructor del cas. Ruz substitueix ara Baltasar Garzón, apartat de la carrera judicial, i la seva plaça l'ha guanyat Miguel Carmona. Al setembre, Carmona ha de prendre'n possessió i l'Audiència Nacional ha demanat que ho faci amb Ruz d'ajudant, i així ni el "cas Bárcenas" ni el "cas Gürtel" canviarien de mans. Però Carmona ha fet un escrit dient que Ruz no pot ser designat jutge ajudant de manera automàtica perquè hi ha altres candidats. Per tant, demana que es faci una selecció d'acord amb la llei perquè ningú pugui al·legar res que anul·li el procés.

En l'àmbit polític, el debat al voltant del "cas Bárcenas" serà present aquest dimecres en la sessió plenària del Congrés, encara que el PP hagi boicotejat qualsevol compareixença de Rajoy a la cambra baixa perquè doni explicacions sobre la doble comptabilitat del Partit Popular i l'existència de sobresous en negre entre els seus dirigents. A l'ordre del dia no hi figura cap qüestió relacionada amb aquest escàndol, però l'atenció estarà posada en la reacció dels líders populars i també de l'oposició. Caldrà saber com evolucionen els contactes entre les forces polítiques sobre una possible moció de censura anunciada pel PSOE si, finalment, el president del govern espanyol no compareix al Congrés per explicar-se sobre el "cas Bárcenas".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut