Bilbao

Patxi López avança les eleccions al 21 d'octubre i obre "una nova etapa per al diàleg"

El lehendakari convoca comicis el 21 d'octubre i diu que ho fa havent aconseguit els seus objectius: assolir la pau a Euskadi i lluitar contra la crisi. La voluntat de López és que el nou govern pugui tirar endavant els pressupostos autonòmics per a l'any vinent.

RedaccióActualitzat
El lehendakari, Patxi López, ha fet oficial que avança les eleccions basques per al pròxim 21 d'octubre, mig any abans del previst, després d'acusar el PNB i el PP de torpedinar l'acció del seu executiu. López ha demanat als bascos obrir ara "una nova etapa de diàleg" i "un nou temps per als acords" i ha recordat que el seu govern ha aconseguit la gran fita de la pau a Euskadi. Patxi López ha dit que alguns partits polítics s'han entestat a submergir Euskadi en un clima preelectoral que no contribuïa a avançar i que per això ha decidit la convocatòria de les eleccions per a la tardor.

En una compareixença pública després d'una reunió extraordinària del Consell de Govern, López també ha argumentat que l'avançament dels comicis obeeix a la voluntat que el nou govern pugui tirar endavant els pressupostos autonòmics per a l'any vinent. En aquest sentit, Patxi López ha dit que el seu govern ha complert amb els objectius que s'havia marcat: la lluita contra la crisi i alhora mantenir l'estat del benestar i avançar cap al diàleg a Euskadi.

Ara, segons ha apuntat, cal que els bascos també decideixin sobre el model social que volen per a Euskadi. El lehendakari ha subratllat que ell defensa que l'austeritat per fer front a la crisi és compatible amb el creixement.

Les eleccions estaven previstes en principi per a l'any que ve, però les dificultats per governar amb el PP han dut el lehendakari a adoptar aquesta decisió. Un avançament electoral que fonts del govern basc han filtrat hores abans de la compareixença del lehendakari.

Així doncs, les eleccions basques tindran lloc el dia següent al primer aniversari de l'anunci del cessament definitiu de la violència d'ETA, el 20 d'octubre del 2011.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut