Madrid

Bárcenas passa la seva primera nit a la presó de Soto del Real per ordre del jutge Ruz

L'extresorer del PP Luis Bárcenas passa la primera nit a la presó madrilenya de Soto del Real després que el jutge de l'Audiència Nacional, Pablo Ruz, ha decretat el seu empresonament. Segons el magistrat, hi ha risc de fuga i que desapareguin proves. L'advocat de Bárcenas ja ha anunciat que hi recorrerà.

RedaccióActualitzat
L'extresorer del Partit Popular Luis Bárcenas ha passat la primera nit a la presó madrilenya de Soto del Real, on va ingressar aquest dijous al vespre per ordre del jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz. El magistrat considera que hi ha risc de fuga i de destrucció de proves. L'advocat de Bàrcenas assegura que el seu client no s'esperava aquest desenllaç i que està desconcertat.

El jutge Pablo Ruz afirma en la interlocutòria que s'ha incrementat el risc de fuga de Luís Bárcenas després d'haver alertat Suïssa que ha estat portant fons als Estats Units i l'Uruguai des dels seus comptes no bloquejats al país helvètic.

En la interlocutòria emesa pel jutge, es considera procedent aquesta mesura per tal de garantir la presència de Bárcenas en el procés, evitant el risc de fuga i assegurant també la preservació de fonts de prova relacionades amb els presumptes delictes objecte de la imputació. Ruz entén que, amb Bárcenas a la presó, s'evita l'alteració de proves per part de l'imputat.

Una poma i prou per sopar

Un furgó de la Guàrdia Civil va traslladar Bárcenas de l'Audiència Nacional cap al centre penitenciari de Soto del Real, on va ingressar cap a un quart de nou.

Bárcenas va ingressar a la presó amb 90 euros a la butxaca, que va haver d'entregar perquè un pres no pot tenir diner en metàl·lic dins del centre penitenciari. Segons treballadors de Soto del Real, l'extresorer del PP es va mostrar tranquil en tot moment i ha dormit en una cel·la acompanyat d'un altre reclús que també passava la primera nit al centre. Bárcenas se'n va anar al llit havent menjat només una poma per sopar.

A l'extresorer popular se li han aplicat els protocols habituals abans de traslladar-lo a un dels 14 mòduls ordinaris que hi ha a la presó.

La defensa de l'extresorer del PP ja ha anunciat que recorrerà l'ingrés a presó perquè considera que no hi ha risc de fuga, malgrat el que argumenta el jutge. En declaracions als mitjans de comunicacions, l'advocat Alfonso Trallero ha explicat que presentarà un recurs d'apel·lació contra la decisió de Ruz i ha afegit que no entén la mesura.

Novena declaració a l'Audiència Nacional

Bárcenas va declarar aquest dijous per novena vegada davant l'Audiència Nacional. L'extresorer del Partit Popular i la seva dona, Rosalía Iglesias, van comparèixer davant del jutge Ruz per respondre dels delictes d'estafa processal, falsedat documental i blanqueig de diners. El jutge els va preguntar per una suposada venda d'obres d'art que l'extresorer popular va lliurar a l'Audiència Nacional per fer passar per autèntica una venda falsa que li hauria permès justificar un ingrés de mig milió d'euros. També els va preguntar per l'origen de la seva fortuna a Suïssa, uns 47 milions d'euros, una xifra que es queda curta perquè ara s'ha sabut que Bárcenas té altres comptes a les Bahames, als Estats Units i a l'Uruguai.

L'extresorer del PP va declarar davant de Ruz que els nombrosos ingressos que va fer en efectiu als seus comptes de Suïssa procedien de diners que li donaven inversors i de "jugades afortunades" a la borsa. Bárcenas va detallar que aquests inversors li entregaven els diners a Suïssa i posteriorment ell ho col·locava als seus comptes, on va arribar a ingressar 6,9 milions d'euros en efectiu d'un sol cop.

Fiscalia i acusació particular demanen presó

L'anunci de presó arriba després que tant la Fiscalia Anticorrupció com l'acusació particular que exerceix l'Associació d'Advocats Demòcrates per Europa (Adade) demanessin l'empresonament de Bárcenas. La Fiscalia Anticorrupció havia manifestat en un primer moment que no s'oposava a l'ingrés a presó de l'extresorer del Partit Popular i més endavant s'ha sabut que la fiscalia ja havia sol·licitat l'ingrés a presó incondicional de Bárcenas.

Per la fiscalia, el risc de fuga s'ha incrementat després que Suïssa ha informat que s'ha endut fons als Estats Units i a l'Uruguai des dels seus comptes no bloquejats. El fiscal, a més, demana una fiança de 28 milions d'euros com a responsabilitat civil per tal de garantir que en cas de ser condemnat pagui les penes corresponents.

Fins ara, Bárcenas tenia retirat el passaport i cada quinze dies havia de comparèixer al jutjat.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut