Toronto

El grup del G-8 constata que la recuperació econòmica mundial encara és fràgil

La cimera del G-8, que s'ha celebrat aquest dissabte a Toronto, al Canadà, constata que la recuperació econòmica mundial encara és fràgil. Els caps d'estat i de govern es reuniran aquest diumenge en la cimera del G-20 per acabar d'aprofundir en l'àmbit econòmic i debatre sobre les diverses receptes anticrisi. Més enllà dels missatges econòmics, també n'hi ha hagut de polítics. El G-8 ha enviat un advertiment a Iran i Corea del Nord pels seus plans nuclears.

Actualitzat
La recuperació econòmica mundial encara és fràgil, segons han constatat aquest dissabte els líders del G-8, reunits a l'idílic paratge de Muskoka, al nord de Toronto. Els caps dels vuit països més rics del món han reiterat que la crisi econòmica global és la més greu des de fa generacions. Els dirigents del G-8 han admès que la crisi ha retardat alguns dels objectius del mil·lenni que s'havien d'assolir d'ara al 2015, però han parlat també d'avenços en alguns dels aspectes.

Els objectius del mil·lenni, fixats l'any 2000, consisteixen a assegurar l'ensenyament primari a tots els països del món; promoure la igualtat de sexes; reduir la mortalitat infantil; combatre la sida, el paludisme i altres malalties; preservar el medi ambient, i reduir la pobresa.

Més enllà de l'economia mundial, en l'extens comunicat que el G-8 ha emès un cop acabada la reunió, també hi destaquen dos punts d'àmbit polític. Els dirigents del Canadà, els Estats units, el Japó, Alemanya, França, el Regne Unit, Itàlia i Rússia han condemnat els programes nuclears de Corea del Nord i l'Iran, i han qualificat d'"insostenible" la situació de la franja de Gaza, la qual diuen que s'ha de canviar.

A banda dels vuit països més rics, el Canadà també ha convidat deu estats més en vies de desenvolupament i els mandataris de països del Tercer Món de l'Àfrica i d'Amèrica, entre els quals hi ha Haití, Algèria, el Senegal, Malawi, Sud-àfrica, Nigèria, Egipte i Jamaica, entre d'altres. A més, també hi han assistit altres mandataris amb veu pròpia en matèria de seguretat, com el president colombià, Álvaro Uribe.

Reunió prèvia al G-20
La reunió s'ha traslladat després a Toronto, on ha començat oficialment la cimera del G-20, que es reunirà durant la jornada de diumenge al Centre de Convencions Metro de la ciutat, a tocar del llac Ontario, per tal d'aprofundir en l'economia i intentar trobar la manera de reviscolar econòmicament un món encara convalescent.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut