L'exconseller d'Interior Joan Saura en una imatge d'arxiu
L'exconseller d'Interior Joan Saura en una imatge d'arxiu
Barcelona

El govern sospita d'irregularitats en els ajuts del Memorial Democràtic sota el mandat de Saura

La Generalitat investiga si l'anterior govern hauria comès algun delicte en l'adjudicació d'ajuts del Memorial Democràtic. Un informe de la Sindicatura de Comptes veu possibles conductes irregulars que podrien comportar responsabilitats penals i que s'haurien comès durant el temps que l'ecosocialista Joan Saura va presidir la institució. El Departament de Governació, del qual depèn ara el Memorial Democràtic, té l'afer sobre la taula. Des d'Iniciativa es nega cap il·legalitat i s'assegura que sempre es va treballar "amb transparència".

Actualitzat
Joana Ortega, la titular del Departament, ha confirmat a Catalunya Ràdio la detecció i confirmació de "múltiples i greus irregularitats en la gestió econòmica i administrativa del Memorial". La democratacristiana parla d'una sistematització en la contractació que hauria afavorit determinades empreses.

En concret, l'informe de la Sindicatura de Comptes aprecia com una empresa contractada pel govern per assessorar en les diferents fases de l'adjudicació de subvencions també hauria estat beneficiària dels projectes fins en quatre ocasions. En un cas, de les tres ofertes presentades per un ajut, una era d'aquesta empresa i les altres dues de companyies vinculades. La Sindicatura ja ha lliurat el document al Parlament i a la fiscalia.

L'exconseller Joan Saura no s'ha volgut pronunciar, però des de la formació ecosocialista s'ha expressat el convenciment que no es va produir cap il·legalitat i ha assegurat que "sempre es va treballar amb transparència". Així mateix, ICV-EUiA manifesta la seva sorpresa perquè no es demanés informació i aclariments als anteriors responsables de la Direcció General de la Memòria Democràtica ni del Memorial Democràtic i expressa la voluntat de col·laborar per donar les "explicacions necessàries".




Anar al contingut