Madrid

El govern espanyol diu que l'execució de la sentència d'Estrasburg correspon a l'AN i que la decisió no variarà la seva política penitenciària

El govern espanyol lamenta la sentència d'Estrasburg. El ministre de Justícia ha remarcat que es tracta d'un recurs individual i serà l'Audiència Nacional la que haurà d'aplicar la sentència a l'etarra Inés del Río Prada. Gallardón també dit que reclamarà la indemnització que ha de cobrar Del Río. El ministre d'Interior, per la seva banda, ha assegurat que la decisió no variarà la seva política penitenciària.

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha lamentat la sentència del Tribunal d'Estrasburg que ha tombat la "doctrina Parot" i s'ha solidaritzat amb les víctimes del terrorisme. El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha remarcat que es tracta d'un recurs individual i que serà l'Audiència Nacional la que haurà d'aplicar la sentència a l'etarra Inés del Río Prada, condemnada a més de 3.000 anys de presó per 23 assassinats i objecte del recurs.

"La sentència afecta una persona", ha dit Gallardón, que ha recordat que la sentència d'Estrasburg "és judicial, no és governativa" i, per tant, la decisió correspon als "tribunals sentenciadors". En el cas de la sentència de Del Río, en tractar-se de terrorisme, la decisió recaurà a l'Audiència Nacional que és qui establirà "les conseqüències pràctiques de la sentència".

Ara bé, cada una de les peticions que sorgeixin arran d'aquesta sentència s'hauran de resoldre als jutjats corresponents. "En cada cas -ha advertit el ministre de Justícia- es farà un estudi profund amb la possibilitat d'aplicar o no la sentència en els diferents supòsits".

El govern reclamarà la indemnització a Del Río

Gallardón també ha assegurat que el govern espanyol reclamarà la indemnització que ha de cobrar Del Río - 30.000 euros per danys morals més els 1.500 per costos - ja que va ser l'Estat qui va pagar al seu moment les indemnitzacions a les víctimes.

Fernández Díaz: "No hi haurà impunitat per violar la llei"

El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha assegurat, per la seva banda, que l'executiu continuarà defensant l'estat de dret i vetllarà pel compliment de la llei i ja ha advertit que no li "tremolarà el pols" en les actuacions contra ETA, com la que es va fer fa poc contra el grup de suport als presos Herrira, a qui s'han embargat comptes i se n'han imputat 18 membres. "El govern no ha negociat, ni negocia, ni negociarà amb ETA, l'Estat de dret no està en suspens", ha sentenciat.

En aquest sentit, ha afegit que treballarà perquè "no es produeixi ni enaltiment del terrorisme ni humiliació de les víctimes amb eventuals llibertats. "No hi haurà impunitat per violar la llei". Així doncs, ha continuat, les forces de seguretat "no faran ni més ni menys del que marca la llei", però que "si els etarres són rebuts com a herois, els agents faran tot el necessari perquè no es vulneri la llei".

En qualsevol cas, ha deixat clar que no canviarà la política penitenciària del govern i que l'executiu es mantindrà ferm amb el compromís amb la dignitat i en memòria de les víctimes del terrorisme. Gallardón ha dit sobre aquesta qüestió que l'acció de govern contra el terrorisme continuarà amb "absoluta fermesa" i ha recordat que la reforma del codi penal, que està en tràmit al Congrés, inclou presó permanent penal per delictes especialment greus i que es treballa perquè "el que ha passat no torni a passar mai més".

El PSOE acata la sentència però li "repugnen" les conseqüències que té

El número tres del PSOE, Óscar López, ha assegurat que el seu partit "acata" la sentència "perquè vivim en un Estat de dret", però això no treu que "li repugnen les conseqüències" que tindrà. López s'ha solidaritzat amb les víctimes del terrorisme i ha afegit que el PSOE "lamenta el dolor que aquesta sentència pot causar a les víctimes i els seus familiars". També ha considerat que "no pot valer el mateix matar una persona que a 24".

López ha advertit, però, que la decisió d'Estrasburg és una "qüestió judicial" que no pot "afectar la unitat dels demòcrates" ara que fa dos anys que ETA va deixar la lluita armada.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut