Madrid

El govern espanyol aprova un pla per convertir les escoles en aules 2.0

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el Pla Escola 2.0, que permetrà informatitzar les aules en què el govern encara té competències. La mesura estrella és el repartiment d'ordinadors portàtils per als estudiants de 5è i 6è de Primària a partir d'aquest curs 2009-2010. A Catalunya existeix un projecte propi, però el pla que s'ha aprovat a Madrid permetrà que arribin una part dels diners per fer-lo possible.

Actualitzat
Aproximadament 7.000 alumnes de 5è i 6è de Primària dels centres que encara depenen de l'Estat començaran el curs amb un ordinador portàtil. La idea és que els alumnes els puguin fer servir com a eina de treball a classe i a casa. La iniciativa començarà com un pla pilot però s'estendrà també als alumnes de 2n d'ESO i als professors de Primària i Secundària. Es preveu que a l'abril del 2010 hi hagi prop de 400.000 alumnes i 20.000 professors que ja utilitzin un ordinador ultraportàtil.

El ministre d'Educació, Ángel Gabilondo, ha destacat que el pla no consisteix només a donar un ordinador a cada alumne, i que no es tracta d'eliminar ni professors ni llibres del sistema educatiu. L'objectiu, explica, és generar continguts i conceptes diferents per a l'aprenantatge. També ha fet una crida a la responsabilitat social i a implicar tothom, alumnes i pares, en l'adquisició i custòdia dels ordinadors.

Els portàtils els pagaran a mitges el govern i les comunitats autònomes tot i que en primera instància seran les famílies qui abonin els diners necessaris. Posteriorment l'administració els retornarà l'import.

El Pla Escola 2.0 també dotarà les aules de pissarres digitals i connexió sense fils a internet. Com a complement a aquestes tecnologies, els professors rebran formació per treure'n el màxim profit.

Segons el govern, el projecte suposarà el desenvolupament dels sectors informàtics i editorials, i una "oportunitat" per situar Espanya entre els països "més avançats" en l'ús d'aquestes tecnologies. El pla té efecte sobre aquells llocs on l'Estat encara té competències en educació.

Respecte a les iniciatives autonòmiques

En total el Pla Escola 2.0 suposa una inversió de gairebé 200 milions d'euros i respectarà les iniciatives que en aquest sentit ja haguessin engegat les diferents comunitats autònomes. Així, a Catalunya el pla suposarà recursos addicionals per les mesures previstes per la Generalitat.

El pla català estima que uns 6.000 estudiants de 5è de Primària d'una setantena d'instituts comencin el curs fent servir l'ordinador portàtil en un 70% de les assignatures. La posada en marxa d'aquest projecte implica l'adaptació de 230 aules i la formació de 814 professors. Aquest pla pilot preveu que a finals de curs tinguin portàtil els alumnes de 800 aules en 200 centres.



NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut